Politika

Erdogans izcīnījis dubultu uzvaru vēlēšanās Turcijā

© Sputnik / Алтан Гочер / Pāriet pie mediju bankasErdogans izcīnījis dubultu uzvaru vēlēšanās Turcijā
Erdogans izcīnījis dubultu uzvaru vēlēšanās Turcijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svētdien Turcijā notika ārkārtas parlamenta un prezidenta vēlēšanas, kurās uzvaru izcīnījis valsts pašreizējais prezidents Tajips Erdogans un valdošā Taisnības un attīstības partija.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Turcijas prezidents Tajips Erdogans pārliecinoši uzvarējis jau pirmajā prezidenta vēlēšanu kārtā, vēsta RIA Novosti.

Prezidenta un parlamenta ārkārtas vēlēšanās svētdien biļetenos bija iekļauts pašreizējais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (no valdošās Taisnības un attīstības partijas), Muharems Indže (no galvenās opozīcijas Tautas republikāņu partijas), Selahatins Demirtašs (no kurdiem labvēlīgi noskaņotās Tautu demokrātijas partijas), Merals Akšeners (no Labās partijas), Temels Karamollaoglu (no Laimes partijas) un Dogu Perinčeks (no partijas "Dzimtene").

Pēc 98% biļetenu apstrādes noskaidrojies, ka par Erdoganu balsis atdevuši 52,5% vēlētāju, viņa galvenais sāncensis Muharems Indže saņēmis 30,7% balsu, Demirtašs — 8,3%, Akšeners — 7,4%, Karamollaoglu — 0,9%, Perinčeks — 0,2%.

​Parlamenta vēlēšanās pārsvaru guvusi valdošā Taisnības un attīstības partija, kas saņēmusi 42,4% balsu. Nacionālās kustības partija 11,1% balsu. Tātad šo partiju savienība — Tautas alianse saņems 342 vietas (no 600) parlamentā. Parlamentā strādās arī kurdiem labvēlīgi noskaņotā Tautu demokrātijas partija, kas saņēmusi  11,5 % balsu.

Turcijas karogs - Sputnik Latvija
Turcijā norisinās prezidenta un parlamenta vēlēšanas

Iepriekš Turcijas prezidenta un parlamenta vēlēšanas bija ieplānotas 2019. gada 3. novembrī. Pēc tām bija jāstājas spēkā nolikumam par prezidenta pārvaldes sistēmu, kas pieņemts referendumā 2017. gada aprīlī. Eksperti uzskata, ka ārkārtas vēlēšanas izsludinātas valsts ekonomiskā stāvokļa pasliktināšanās dēļ — Erdogans raizējies par sava reitinga krišanos līdz 2019. gadam.

Erdogans organizēja enerģisku priekšvēlēšanu kampaņu, kuras pamatā bija ekonomiskie panākumi, ko valsts guvusi kopš 2002. gada, kad pie varas nāca viņa vadītā TAP. Priekšvēlēšanu mītiņos bieži tika pieminēti panākumi cīņā ar terorismu, atsaucoties uz Turcijas armijas operācijām Sīrijas un Irākas ziemeļos pret kurdu formējumiem, ko Ankara uzskata par teroristiskām organizācijām, kas saistītas ar valstī aizliegto Kurdistānas Darba partiju. Erdogans pauda pārliecību, ka rietumvalstis cer uz viņa sakāvi vēlēšanās un aicināja elektorātu dot mācību Rietumiem.

EDSO Parlamentārās asamblejas novērotāju delegācija nav konstatējusi nekādus nopietnus pārkāpumus prezidenta un parlamenta vēlēšanās Turcijā, informēja delegācijas loceklis, Krievijas Valsts domes deputāts Artjoms Turovs.

"Šodien ar kolēģiem no Valsts domes, kuri pārstāv EDSO PA delegāciju, apmeklējām 11 vēlēšanu iecirkņus Ankarā no to atvēršanas līdz rezultātu skaitīšanas brīdim. Uzskatām, ka vēlēšanas bijušas pārskatāmas un atklātas pašreizējās likumdošanas ietvaros. Nevaram atzīmēt nekādus pārkāpumus iecirkņos, kur bijām, kas varētu ietekmēt pilsoņu gribas izpausmi vai varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus," — Turovs pastāstīja žurnālistiem.    

Ziņu lente
0