Irāka atgrieza Somijai deportētos irākiešus

© AP Photo / Mikkel Berg Pedesen Беженцы на вокзале в Дании
Беженцы на вокзале в Дании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irākas varas iestādes atsaucās uz deportēto paziņojumiem, ka somi uzsūtot viņus ar varu.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Irākas policija atteicās pieņemt trīs no Somijas piespiedu kārtā izsūtītos patvēruma lūdzējus, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz Yle. Somijas tiesībsargājošās iestādes jau apstiprinājušas šo informāciju.

Беженцы ждут спасательную шлюпку в Средиземном море - Sputnik Latvija
Spānijā ieradušies ap 630 migrantu

Tiek ziņots, ka trīs Irākas pilsoņus, kuriem bija atteikts patvēruma piešķiršanā Somijā, ar lidmašīnu aizsūtīja uz Irāku, taču vietējās varas iestādes atgrieza viņus atpakaļ, atsaucoties uz deportēto paziņojumu, saskaņā ar kuru viņiem ar varu bija likts lidot atpakaļ uz dzimteni, turklāt viņiem nebija Irākas pasu.

Tiek uzsvērts, ka līdz šim Irāka pieņēmusi atpakaļ savus pilsoņus bez nacionālajiem dokumentiem, ka viņiem pilnībā pietika Somijas varas iestāžu izsniegtos pagaidu dokumentus. Ar ko saistītas šādas deportēto tautiešu pieņemšanas politikas izmaiņas, netiek precizēts.

Bēgļu kļūst arvien vairāk un ne tikai no Irākas Saskaņā ar jaunāko ANO Bēgļu palīdzības organizācijas atskaiti, uz ko atsaucas Yle, 2017. gada beigās pasaulē kopumā bija 68,5 miljoni bēgļu – nedaudz vairāk par Francijas iedzīvotāju skaitu. Tas ir par 2,9 miljoniem vairāk, nekā 2016. gadā, tiek atzīmēts ziņojumā. Bēgļu skaits palielinās jau piekto gadu pēc kārtas. Bēgļu kārtā tikai 2017. gadā vien tika reģistrēti 25,4 miljoni cilvēku, no tiem 53% ir bērni.

Зарубежные страны. Германия. Берлин - Sputnik Latvija
No Latvijas, nevis no Sīrijas: no kurienes Vācijā ierodas migranti

Lielākā daļa bēgļu netika līdz rietumvalstīm. Četri no pieciem bēgļiem apmetušies uz dzīvi savas valsts kaimiņvalstīs, visbiežāk ar zemu dzīves līmeni.

Somijas Migrācijas dienesta statistika rāda, ka sievietēm-ārzemniecēm ir vairāk izredžu saņemt uzturēšanās atļauju Somijā, nekā vīriešiem. Visbiežāk atteikumus saņem Gambijas, Nigērijas un Vjetnamas pilsoņi.

Irākiešu gadījumā tiek noraidīts katrs ceturtais iesniegums. Savukārt Somijas pilsoņu Taizemes sievas diezgan reti saņem atteikumu uzturēšanās atļaujas saņemšanā.

Ziņu lente
0