Merkele saņēmusi ultimātu imigrantu jautājumā

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Pāriet pie mediju bankasBēgļi pie izstāžu centra Hamburgā
Bēgļi pie izstāžu centra Hamburgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bavārijas partija KSS pieprasa, lai divu nedēļu laikā tiktu rasts vispārējs Eiropas lēmums par ieceļošanas atteikšanu migrantiem, kuri jau ir reģistrēti citās ES dalībvalstīs.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. KSS partija izvirzījusi VFR kanclerei Angelai Merkelei ultimātu, kurā pieprasa divu nedēļu laikā rast Eiropas kopīgo lēmumu bēgļu jautājumā. Kanclere atbildēja, ka Kristīgo demokrātu savienība atbalsta migrācijas plāna izveidošanu, taču nevēlas spert nesaskaņotus soļus, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz DPA.

"Konfliktā sakarā ar migrācijas politiku aliansē (KDS/KSS — red.) KSS sniedza kanclerei Angelai Merkelei (KDS) laiku Eiropas kopējā lēmuma meklējumiem pēc ES samita jūnija beigās. KSS prezidijs vienbalsīgi atbalstīja pirmdien attiecīgu KSS līdera un IeM vadītāja Horsta Zēhofera piedāvājumu," — pastāstīja Bavārijas partijas prezidija sēdes dalībnieki.

Saskaņā ar aģentūras DPA datiem, ja lēmums netiks rasts, nolikums par ieceļošanas atteikumu nelegālajiem bēgļiem, kuri reģistrēti citās valstīs, stāsies spēkā pēc divām nedēļām.

Беженцы ждут спасательную шлюпку в Средиземном море - Sputnik Latvija
Itālija slēgusi ostas kuģim ar 600 migrantiem uz klāja

Savukārt Merkele paziņoja, ka viņas partija KDS atbalsta IeM vadītāja Horsta Zēhofera iniciatīvu par migrācijas politikas ģenerālplāna izveidošanu, taču nevēlas spert vienpusējus, nesaskaņotus soļus šajā jomā, kuri būtu vērsti pret citu ES valstu interesēm.

"KDS atbalsta IeM vadītāja Zēhofera iniciatīvu par papildus migrācijas politikas ģenerālā plāna izveidošanu," — teica Merkele, piebilstot, ka viņas partijā nevēlas "vienpusējus, nesaskaņotus un trešo valstu interesēm neatbilstošus" soļus.

Pēdējo nedēļu laikā KDS/KSS aliansē, kura kopā ar sociāldemokrātiem no VSDP veido Vācijas koalīcijas valdību, izraisījies konflikts sakarā ar migrācijas politiku. Vācijas IeM vadītājs Horsts Zēhofers (KSS) izstrādāja ģenerālplānu migrācijas nozarē, ko  neatbalstīja KDS līdere, kanclere Angela Merkele.

Tika ziņots, ka dokumentā ir runa par aizliegumu ieceļot valstī bēgļiem, kuriem nav personu apliecinoša dokumentu, kā arī personām, kuru lūgums piešķirt patvērumu Vācijā iepriekš noraidīts. Atteikums, tostarp, varēja būt saistīts ar to, ka ieceļotāji jau iesnieguši patvēruma piešķiršanas prasību citā ES valstī. Izstrādātāji uzskata, ka šis lēmums jāīsteno vienpusēji, bez saskaņošanas ar Eiropas kaimiņiem. Izstrādājot plānu, Zēhofers atsaucas uz Dublinas vienošanos, kura paredz: atbildību par patvēruma piešķiršanas jautājuma izskatīšanu jāuzņemas valstij, kuras robežu šķērsojis bēglis, ieceļojot Eiropas Savienībā.

Angela Merkele iestājas par kopīgu Eiropas lēmumu bēgļu problēmā un uzskata, ka KSS līdera piedāvājums ir pretrunā ar Eiropas patvēruma piešķiršanas normām un Vācijas likumdošanu. Kancleres sabiedrotie norāda, ka nolikums par vispārēju Eiropas migrācijas krīzes lēmumu ir minēts koalīcijas līgumā, uz kura pamata strādā esošā Vācijas valdība. Vienošanos no KSS puses parakstījis pats Zēhofers.

Skandāls migrācijas iestādē

Migrantu plāna izstrādāšanas paziņojums sekoja skandāla fonā Vācijas migrācijas iestādē sakarā ar patvaļīgu uzturēšanās atļaujas izsniegšanu bēgļiem, neatkarīgi no normatīvo aktu noteikumiem patvēruma iegūšanai VFR.

Беженцы в Европе, архивное фото - Sputnik Latvija
Ungārijas premjerministrs nosaucis bēgļus par "musulmaņu iebrucējiem"

Šāda veida ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana oficiāli pagaidām reģistrēta tikai migrācijas iestādē Brēmenē. Saskaņā ar prokuratūras datiem, vismaz 1,2 tūkstoši bēgļu tajā nepamatoti esot saņēmuši dokumentus, tostarp personas, kuras Vācijā tiek uzskatītas par "īpaši bīstamām" sakarā ar saiknēm radikālā islāma aprindās un atrodas IeM uzraudzībā.

Sakarā ar šo situāciju Horsts Zēhofers atlaida Vācijas migrācijas iestādes vadītāju Jutu Kordtu un viņas vietnieku Ralfu Tisleru.

Saskaņā ar avīzes Passauer Neue Presse datiem, kuras rīcībā nonāca IeM statistika, 2018. gada pirmajos piecos mēnešos vien Vācijā tika iesniegti apmēram 78 tūkstoši pieteikumi bēgļa statusa iegūšanai. Turklāt kopš gada sākuma līdz jūnija vidum tika pieņemti 18,3 tūkstoši patvēruma prasītāji, kuri jau bijuši reģistrēti Šengenas zonā ieceļojošo patvēruma prasītāju un robežas pārkāpēju pirkstu nospiedumu datu bāzē (Eurodac).

Ziņu lente
0