Polija cenšas izdarīt spiedienu uz ES "Ziemeļu straumes 2" dēļ

© Foto : Nord Stream 2 / Aксель ШмидтСклад временного хранения труб около порта Мукран в Германии для строительства Nord Stream 2
Склад временного хранения труб около порта Мукран в Германии для строительства Nord Stream 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oficiālā Varšava gaida no Eiropas Savienības drīzāku grozījumu ieviešanu gāzes direktīvā, kuras apgrūtinās "Ziemeļu straumes 2" celtniecību.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Polija pieprasa no Eiropas Savienības paātrināt darbu grozījumu ieviešanā ES gāzes direktīvā, kas apgrūtinās "Ziemeļu straumes 2" projekta īstenošanu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Polijas enerģētikas viceministra Mihala Kurtikas paziņojumu.

Pērnā gada rudenī Eiropas Komisija piedāvāja ieviest grozījumus gāzes direktīvā, saskaņā ar kuriem ES enerģētiskās likumdošanas normas attieksies uz visiem gāzesvadiem, kuri iet cauri Eiropas Savienības teritorijai, tostarp, uz ārvalstu gāzesvadiem. Taču Bulgārija, kura vada ES kopš šī gada janvāra, sakarā ar šo jautājumu iztika vien ar ekspertu tikšanos un bremzēja dokumentu darbu. Sākot ar 1. jūliju, vadība pāries Austrijas rokās.

Kurtika uzsvēra, ka Varšava sagaida objektīvu Vīnes attieksmi, nevis savu interešu aizstāvēšanu.

Gāzes ieguves uzņēmums - Sputnik Latvija
Latvija samaksās Polijai 30 miljonus eiro, lai tā "padzenātu" Gazprom gāzi

"Prezidējošajai valstij ir jāuzvedas neitrāli. Mēs atgādināsim, ka ES pārvaldei ir jābūt caurskatāmai un jāizraisa uzticība,"- paziņoja viņš.

Maģistrālais gāzes vads " Ziemeļu straume 2" tiks izbūvēts Baltijas jūras dibenā no Viborgas Krievijā līdz Greisfaldei Vācijā. Divu gāzes vadu kopējā jauda sasniegs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Kompānijai "Gazprom" projektā piederēs 50%, kompānijām E.ON, BASF, OMV, Engie, Shell — pa 10%.

Ar projekta kritiku uzstājas atsevišķas rietumvalstis. "Ziemeļu straumes 2" pretinieku vidū ir Lietuva, Latvija un Polija. Šo valstu parlamentu vadītāji paziņoja, ka gāzesvada celtniecība ir "politisks" projekts. Arī Ukrainas un ASV varas iestādes pastāvīgi kritizē "Ziemeļu straumi 2" – Kijeva baidās pazaudēt ienākumus no Krievijas gāzes tranzīta caur tās teritoriju, savukārt Vašingtona cer īstenot savus SDG piegādes plānus Eiropā.

Krievijā vairākkārt ir norādījusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts un tēze par "enerģētiskās drošības draudiem" Eiropai neatbilst patiesībai — tieši pretēji, gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās tās patērētāju gāzes drošību. Turklāt "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometriem īsāks, nekā caur Ukrainu, kas samazina tās piegādes cenu.

Ziņu lente
0