Politika

Donalds Tramps paskaidrojis, kāpēc Krievijai jāatgriežas G7

© AP Photo / German Federal GovernmentG7 valstu līderi samitā Kanādā
G7 valstu līderi samitā Kanādā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka aptuveni ceturtā daļa laika G7 samitā Kanādā bija veltīta diskusijām par Krieviju.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Aptuveni ceturto daļu laika G7 valstu līderi samitā Kanādā veltījuši Krievjai, tāpēc būtu bijis labāk, ja tur būtu bijis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, paziņoja ASV vadītājs Donalds Tramps intervijā telekanālam Fox News.

"Ziniet, mēs iztērējām aptuveni 25% mūsu laika runām par Krieviju. Un es pie sevis nodomāju: vai tad nebūtu labāk, ja viņi būtu šeit? Es neesmu Krievijas pusē. Es esmu ASV pusē. Minēšu piemēru. Ja Vladimirs Putins būtu sēdējis kopā ar mani pie galda līdz ar visiem citiem vakariņās Kanādā… ja viņš būtu bijis tur, es lūgtu viņu darīt to, kas ir labāk pasaulei un labāk viņam," — apgalvoja Tramps.

"Tāpēc, manuprāt, labāk būtu sarunāties personīgi, nevis runāt pa tālruni," — piebilda Tramps. Viņš atgādināja, ka no G8 Krieviju ļāvis izslēgt ASV eksprezidents Baraks Obama.

Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Vācijas ĀM: Trampa vēlme atgriezt Krieviju G8 sašķels Eiropu

Iepriekš ASV prezidents norādīja, ka formāts G8 ir saturīgāks nekā G7, un piezīmēja, ka samitā Kanādā daži dalībnieki atbalstījuši Krievijas atgriešanos grupā.

"Tas tika apspriests. Mēs nebalsojām, taču apspriedām. Dažiem cilvēkiem patīk doma par Krievijas atgriešanos," — teica Tramps.

"Man šķiet, tas būtu labi pasaulei, Krievijai, ASV, visām G7 valstīm. manuprāt, G8 būtu labāka, un Krievijas atgriešanās būtu labāka. Mēs meklējam mieru visā pasaulē, nevis spēlējamies," — piebilda Tramps.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, komentējot Trampa viedokli, atbildēja, ka Krievija nav izstājusies no "Lielā astotnieka" un priecāsies, redzot apvienības dalībvalstis Maskavā.

"Jautājumā par Krievijas atgriešanos "septītniekā", "astotniekā" jāsaka, ka mēs no tā neesam izstājušies. Kolēģi savulaik atteicās ierasties Krievijā zināmu apsvērumu dēļ. Lūdzu, mēs priecāsimies visus redzēt pie mums Maskavā," — paziņoja Putins preses konferencē Ķīnā.

Kopš 1998. gada attīstītās ekonomikas lielvalstu forums veidoja "astotnieku", taču 2014. gadā Krimas notikumu fonā kluba dalībnieki nolēma neierasties Sočos kārtējā G8 samitā — viņi sapulcējās Briselē bez Krievijas. G7 dalībnieki paziņoja, ka nevēlas piedalīties samitos ar Krieviju, kamēr Maskava nav mainījusi politiku Krimas jautājumā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs toreiz paziņoja, ka Maskava nesper nekādus soļus, lai atgrieztos G8, un to arī nedarīs. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paskaidroja, ja Krievija ir gandarīta par G20 formātu, kas labāk atspoguļo spēku izvietojumu un dāvā Krievijai maksimālas iespējas atklāt savu potenciālu. Peskovs piebilda, ka Krievija pievērš uzmanību citiem formātiem, nevis G8.

Встреча лидеров G7 2018 год - Sputnik Latvija
Politika
Jauns skandāls G7 samitā: Tramps atteicies parakstīt gala komunikē

Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā pussalas teritorijā organizētā referenduma, kurā 96,77% Krimas Republikas vēlētāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu reģiona iekļaušanai KF sastāvā. Krimas valdība organizēja referendumu pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Ukraina joprojām uzskata, ka Krima ir tās okupētā teritorija.

Krievijas valdība norāda, ka Krimas iedzīvotāji demokrātiski, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastāvā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka Krimas jautājums ir slēgts uz visiem laikiem.    

Ziņu lente
0