Politika

ASV un KTDR samits: denuklearizācija apmaiņā pret drošību

© REUTERS / Jonathan ErnstDonalds Tramps un Kims Čenuns
Donalds Tramps un Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēsturē pirmais Amerikas uz Ziemeļkorejas samits Singapūrā noslēdzies ar beigu dokumenta parakstīšanu, kurā KTDR pauž uzticību idejai par atteikšanos no kodolieročiem, savukārt ASV ir gatavas sniegt drošības garantijas.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. ASV un KTDR gatavas jaunām attiecībām un mieram, Vašingtona sniegs Phenjanai drošības garantijas, kamēr KTDR vadība pauž uzticību denuklearizācijai, teikts savstarpējā dokumentā, kuru samita beigās parakstījušas abas puses, vēsta RIA Novosti.

Vēsturē pirmais Amerikas uz Ziemeļkorejas samits notika viesnīcā "Kapella" Sentosas salā, kuru no Singapūras atdala viens tilts. Donalda Trampa un Kima Čenuna tikšanās laikā tika parakstīts gala dokuments.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Politika
Krievijas ārlietu ministrs iesaka nesasteigt KTDR un ASV pārrunas

"Prezidents Tramps un priekšsēdētājs Kims Čenuns veikuši detalizētu, dziļu un patiesu viedokļu apmaiņu sakarā ar jautājumiem, kas saistīti ar jaunu ASV un KTDR attiecību veidošanos un ilgstoša un stingra miera režīma būvniecību Korejas pussalā," teikts parakstītajā dokumentā, kuru Tramps parādīja žurnālistiem.

Tāpat papīrā teikts, ka "prezidents Tramps apņemas sniegt KTDR drošības garantijas, savukārt priekšsēdētājs Kims Čenuns apstiprināja stingru un neiedragājamu uzticību absolūtai Korejas pussalas denuklearizācijai".

Pēc gala dokumenta parakstīšanas Tramps paziņoja, ka lepojas ar samita panākumiem, savukārt abu valstu attiecības tagad būšot pavisam citā situācijā.

"Es domāju, ka vispār mūsu attiecības ar Ziemeļkoreju… tagad ir pavisam citādā situācijā, nekā agrāk," pateica viņš, piebilstot, ka ASV un KTDR attīstās "īpaša saikne". Tāpat Tramps paziņoja, ka tagad ir gatavs uzaicināt Ziemeļkorejas līderi, kuru viņš nosauca par "cienīgu pārrunu dalībnieku" un talantīgu cilvēku, Baltajā namā.

Savukārt Kims Čenuns pateicās ASV prezidentam Donaldam Trampam par viņu tikšanos Singapūrā un nosauca gala dokumenta parakstīšanu par "jaunu startu" abu valstu attiecībās, solot nākotnē "lielas pārmaiņas".

Samita vērtējums Krievijā

Krievijas politiķi sveikuši ASV un KTDR samita rīkošanu, taču uzskata, ka bez Krievijas un Ķīnas dalības turpmākie soļi miera veidošanā Korejas pussalā nav iespējama.

Singapūrā aizritējuši ASV un KTDR līderu tikšanās Singapūrā ir pats sākotnējais posms abu valstu attiecību uzlabošanā, uzskata senators Aleksejs Puškovs.

"Deklarācija, taču ne denuklearizācija ir vienīgais iespējamais Trampa un Kima tikšanās iznākums. Spriedzes mazināšanas pats sākums. Neko vairāk gaidīt nevarēja," uzrakstīja viņš Twitter vietnē.

​Valsts Domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis uzskata, ka pēc samita būtu loģiski atgriezties pie sešu pušu pārrunu formāta, lai garantētu miera procesu KTDR.

"Būtu loģiski atgriezties pie sešu pušu pārrunu formāta, lai garantētu miera procesu KTDR," pateica Sluckis.

Viņš uzsvēra, ka Trampa un Kima Čenuna samits it patiešām vēsturisks notikums.

"Es nesāktu runāt par tūlītēju uzlabošanos Korejas pussalā pēc ASV prezidenta un KTDR līdera tikšanās, taču šodien pavisam noteikti iestājies cerības rīts, pirmām kārtām, cerības uz progresa sasniegšanu mierīgai situācijai atrisināšanai Ziemeļkorejā," paziņoja politiķis.

Рота почетного караула в аэропорту Пхеньяна. - Sputnik Latvija
Mediji: Trampa padomnieki uzskata par "lamatām" KTDR atteikšanos no kodolizmēģinājumiem

Sluckis uzsvēra, ka šobrīd svarīgi ir saglabāt pozitīvo noskaņojumu, nepieļaut turpmākas provokācijas un savstarpējus aizvainojumus.

"Ziemeļkorejas problēmas atrisināšana iespējama tikai un vienīgi diplomātiskā ceļā. Nepieciešams soli aiz soļa virzīties Korejas pussalas denuklearizācijai, vienlaikus samazinot sankciju spiedienu uz Phenjanu. Un šeit ir svarīgs nevis ātrums, bet gan rezultāts, kuru pilnā mērā spēj tāpat nodrošināt Krievijas un Ķīnas "ceļu kartes" īstenošana," noslēgumā teica viņš.

Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas pirmais vadītāja vietnieks Vladimirs Džabarovs uzskata, ka ASV vēlas saglabāt savu virsroku pārrunās ar KTDR, taču bez Krievijas un Ķīnas šis process ir neiespējams.

"ASV vēlas pierādīt savu nozīmīgumu pārrunu procesā ar KTDR un sākumā centīsies neiesaistīt dialogā Krieviju un Ķīnu. Taču turpmākie soļi mierīgai situācijas noregulēšanai Korejas pussalā nav iespējami bez divām lielvalstīm," paziņoja Džabarovs.

Tāpat viņš uzskata, ka ir pāragri runāt par pilnvērtīga miera procesa sākumu pēc pirmās Donalda Trampa un Kima Čenuna tikšanās. "Pagaidām runāt par drošām perspektīvām nākotnei ir pāragri. Ne visas šāda veida tikšanās pēc tam piepildās ar konkrētu saturu. Taču tas, ka abu valstu līderi ir satikušies, ir vareni, ledus sakustējies," pateica politiķis.

Pēc viņa domām, tagad dokumentus ir jāizstrādā ekspertiem, lai nākamās ASV un KTDR prezidentu tikšanās laikā Vašingtonā, par ko viņi vienojušies, jau tiktu veikti nopietnāki soļi pārrunu procesā un panāktas konkrētas vienošanās.

"Ja šajā dialogā tiktu iesaistīti citi interesenti, tas pozitīvi ietekmētu miera procesu noregulēšanu kopumā, Krievijā sveic šādu pieeju," pateica senators.    

Ziņu lente
0