Zinātnieki skaidro, kādēļ pirms iešanas gulēt nedrīkst sēdēt pie datora

CC0 / pxhere / Чтение книг
Чтение книг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neierobežota datoru un planšetdatoru izmantošana vakarā izraisa miega traucējumus un traucē organisma diennakts ritmiem.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Hārvarda Universitātes zinātnieki veica eksperimentu, kura laikā tā dalībniekiem tika piedāvāts pavadīt piecus vakarus pie datora, un tādu pašu laiku lasot grāmatas, avīzes un citus drukātos materiālus. Pētījumā piedalījās gan vīrieši, gan sievietes vecumā no 22 līdz 28 gadiem. Par to vēsta RIA Novosti.

Спящая девушка - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši, kā miega traucējumi ietekmē atmiņu

Saskaņā ar iegūtajiem rezultātiem, gaismu izstarojošo ierīču izmantošana – datora, telefona vai planšetes – negatīvi ietekmē aizmigšanas ātrumu. Piemēram, eksperimenta dalībnieki atzīmēja, ka pēc elektronikas lietošanas viņi aizmiga pusotru stundu vēlāk, nekā parasti. Turklāt eksperimenta dalībnieki sūdzējušies par miegainību un koncentrēšanās zudumu rītos un pārāk mundru stāvokli vakarā.

Tāpat zinātnieki noskaidroja, ka ierīču izmantošana samazina melatonīna izstrādāšanu organismā – tas ir hormons, kurš atbild par miega un mundruma periodiem.

"Iegūtie dati sniedz vairāk pierādījumu tam, ka gaismu izstarojošās elektroniskās iekārtas rada bioloģisku ietekmi uz organismu," — paziņoja vieno no darba autoriem Žanna Dafi.

Iepriekš kļuva zināms, ka miega traucējumi ved pie veselības draudiem. Kolorado štata Bouldera universitātes zinātnieki noskaidroja, ka pāris naktis bez miega ievērojami maina organisma fizioloģiskos datus un spēj traucēt vairāk nekā simts dažādu olbaltumvielu iekšējos pulksteņus. Skotijas speciālisti nonāca pie secinājuma, ka ieradums iet vēlu gulēt spēj novest pie psihiskiem traucējumiem.

Ziņu lente
0