Dāņu mediji: Krievija negrasās izspiegot Dāniju caur gāzesvadu

© © Nord Stream 2Трубы для строительства газопровода "Северный поток-2"
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānija vēl nav izsniegusi atļauju gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecībai savos teritoriālajos ūdeņos, taču Krievijas spiegošanā caur to netic.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Dānijas aizsardzības ministrs Klauss Jorts Frederiksens asi noraidīja vienu no pēdējiem ASV argumentiem pret gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", raksta Jyllands-Posten.

Pilns raksta tulkojums krievu valodā publicēts portālā InoSMI. Pirms pāris nedēļām ASV Ārlietu ministrija brīdināja, ka Krievija izmantos gāzesvadu, lai izspiegotu Rietumus.

"Ja ņemt vērā to, ka valdības un kompānijas var izmantot infrastruktūru, lai nepieciešamajās vietās izvietotu izsekošanas un noklausīšanās ierīces, šajā sakarā mūs stipri uztrauc konkrēts zemūdens gāzesvada projekts Baltijas jūrā," — paziņoja ministrijas pārstāve Sandra Oudkīrka vairākiem starptautiskiem medijiem.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Yle: Somijā jau sākušies "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi

Taču uz tiešu jautājumu par to, vai NATO piekrīt ASV bažām sakarā ar spiegošanu, organizācijas ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs diplomātiski atbildēja:

"Kā jums ir zināms, NATO locekļu viedoklis sakarā ar "Ziemeļu straumi 2" atšķiras."

Dānijai šīs jautājums ir aktuāls, jo tā joprojām varētu neatļaut cauruļvadu "Ziemeļu straume 2" tās teritoriālajos ūdeņos uz dienvidiem no Bornholmas, ja ĀM nolems, ka tas varētu kaitēt Dānijas ārpolitiskajām un aizsardzības interesēm, kā arī tās drošībai. Lieta tiek izskatīta kopš janvāra, un lēmums pagaidām nav pieņemts.

Gāzesvads varētu pastiprināt Krievijas ietekmi Eiropas energoapgādē, un šis jautājums rada Dānijai grūtības politiskajā nozīmē. ASV cenšas panākt projekta apturēšanu, kamēr citi tuvi Dānijas sabiedrotie, tostarp Vācija, vēlas, lai projekts tiktu īstenots.

Dāņu valdība neizslēdza dažādus notikumu attīstības variantus, taču sakarā ar amerikāņu argumentu par spiegošanu caur betona trubu jūras dzelmē Dānijas aizsardzības ministrs izteicies viennozīmīgi.

"Es izpētīju šo jautājumu. Un, manuprāt, mūsu izlūkdienesta pārstāvji neuzskata par reālistisku scenāriju ar papildu aprīkojumu, kas būtu uzstādīts gāzesvadā," — pateica Klauss Jorts Frederiksens tikšanās laikā ar NATO kolēģiem ceturtdien.

Ziņu lente
0