Naudas atmazgāšanas apkarotāji nokļuvuši līdz Maltai

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV turpina cīnīties ar naudas atmazgāšanu Eiropā – Maltā ne tikai apturēta aizdomās turētās bankas darbība, bet arī uzsākta izmeklešana pret finansiālās izlūkošanas dienestu.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Eiropas banku kontroles dienests (EBA) sācis Maltas finansiālās izlūkošanas dienesta (FIAU) darbības izmeklēšanas sakarā ar domājamo naudas atmazgāšanu bankā Pilatus, vēsta Reuters.

Maltas regulējošās struktūras iesaldēja bankas Pilatus darbību martā, kad tās vadītājs, Īrijā dzimušais Ali Sadrs Hašemi Nedžads tika arestēts pēc ASV izvirzītās apsūdzības mēģinājumos apiet pret Irānu vērstās ekonomiskās sankcijas.

ECB - Sputnik Latvija
Bloomberg: vai eirozonas valstis ir gatavas kopā cīnīties ar naudas atmazgāšanu

EBA priekšsēdētājs Andrea Enria vēstulē Eiropas Komisijai informēja, ka iecerējis izmeklēt Maltas finansiālās izlūkošanas dienesta pieļauto "ES likumu pārkāpumu" bankas Pilatus lietā.

FIAU un Maltas finanšu regulatoru darbības iepriekšēja izmeklēšana tika uzsākta 2017. gada novembrī, kad Eiropas Parlaments palūdza noskaidrot, kā banka Pilatus saņēmusi licenci, bet Eiropas Komisija pieprasīja izmeklēt "ES naudas atmazgāšanas apkarošanas normatīvo aktu kļūdaino vai nepietiekamo pielietojumu" Maltā. Enria informēja, ka iepriekšējā izmeklēšanā izdarīts secinājums par to, ka FIAU veiktā blankas Pilatus darbības kontrole neatbilst ES prasībām cīņā ar naudas atmazgāšanu.

"FIAU neieviesa efektīvas, proporcionālas un pārliecinošas sankcijas vai citus pasākumus, lai labotu trūkumus, ko tā konstatēja bankā," – informēja Enria.

Līdz jūnija vidum EBA noskaidros, vai pārkāpts likums, un šajā gadījumā informēs par to ES regulatoru.

Eksperti jau vairākkārt norādīja, ka pēc Latvijas bankas ABLV likvidācijas sakarā ar apsūdzībām par naudas atmazgāšanu problēmas var rasties arī bankām Maltā un Kiprā. Šī gada maija sākumā ASV Finanšu ministrijas pilnvarotie darbinieki apmeklēja Kipru. Pēc šīs vizītes valsts komercbankas saņēma Centrālās Bankas rīkojumu slēgt čaulas uzņēmumu kontus.

Ziņu lente
0