ASV atteikušās no armijas bāzes izvietošanas Polijā

© © AP Photo / Pool/ Jason ReedМорпехи США во время построения
Морпехи США во время построения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varšava bija gatava samaksāt divus miljardus dolāru par bāzes dislokāciju tās teritorijā.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Polijā nebūs pastāvīgu ASV bruņoto spēku bāzu. ASV pastāvīgā pārstāve NATO Keja Beilija Hatčinsone sarunā Polijas radio ēterā pastāstīja, ka Vašintona šādu iespēju pat neizskata, vēsta RT, atsaucoties uz Gazeta Polska.

"Savienotās Valstis" nav veikušas nekādas darbības šajā jautājumā," – teica Hatčinsone.

Viņa apgalvoja, ka Polija ir "teicams sabiedrotais" ASV un "spēcīga NATO daļa", taču patlaban Vašingtona neplāno atklāt bāzi Polijas teritorijā.

"Ja kādreiz šis jautājums tiktu izskatīts, mēs ņemtu vērā virkni dažādu faktoru. Taču pagaidām ne," – piezīmēja ASV pastāvīgā pārstāve NATO.

Atbilstoši NATO samitu lēmumiem un divpusējiem līgumiem ASV karavīri uzturas Polijā tikai saskaņā ar rotācijas principu. To skaits sasniedz 5 tūkstošus cilvēku.

Maija beigās Polijas Aizsardzības ministrija nosūtīja Vašingtonai ierosinājumu izveidot valsts teritorijā pastāvīgu ASV kara bāzi, iepriekš nesaskaņojot to ar Ārlietu ministriju un prezidentu Andžeju Dudu – valsts bruņoto spēku virspavēlnieku. Varšava bija gatava samaksāt divus miljardus dolāru par bāzes izvietošanu.

В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija gatava dāsni samaksāt par kodolapokalipsi pašu mājās

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs informēja, ka karabāzes dislokācija nozīmēs Krievijas pretdarbību, jo NATO infrastruktūras tuvošanās KF robežām neveicina stabilitāti kontinentā.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško norādīja, ka Polijas plāni izvietot ASV karabāzi savā teritorijā pārkāpj Krievijas un NATO Pamataktu.

"Es uzskatu, ka ASV bāze nenesīs nekādu reālu efektu. Tā būs kārtējā drošības pasliktināšanās, tas būs absolūti saprotams un neapstrīdams Krievijas un NATO Pamatakta pārkāpums, kas aizliedz būtisku karaspēku pastāvīgu dislokāciju alianses jauno locekļu teritorijā, kas pievienojušies aliansei pēc šī dokumenta parakstīšanas," – teica Gruško.

Ziņu lente
0