EDSO kritiski vērtē Ukrainas "nodevēju" sarakstu ar žurnālistu vārdiem

© Foto : OSCE/Curtis BuddenEDSO
EDSO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā organizācija negatīvi vērtē Ukrainas pašreizējai valdībai nepatīkamo žurnālistu represijas, tiesas vajāšanas un vardarbīgās deportācijas.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Starptautiskās Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezīrs kritiski novērtēja Ukrainas valdības lēmumu publicēt tā saucamo "nodevēju" sarakstu ar žurnālistu vārdiem, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

EDSO pārstāvis uzsvēra, ka tamlīdzīgas darbības ir nepieņemamas un bīstamas.

"Tam var būt nopietnas sekas no žurnālistu drošības viedokļa. Es aicinu varasiestādes iejaukties un pārtraukt šādu praksti, it īpaši to, ar ko pašlaik nodarbojas varasiestāžu pārstāvji, ņemot vērā pašreizējo trauslo un grūto vidi Ukrainā," — Dezīrs raksta savā vēstulē Ukrainas valdībai, ko citē RIA Novosti.

Viņš uzsvēra, ka žurnālistiem nepieciešama iespēja "brīvi un atklāti paust savu viedokli". "Saukt par nodevējiem tos, kuri pauž kritisku viedokli — tas nozīmē pakļaut viņus lielam riskam, to nevar pieļaut," — piebilda Dezīrs.

Kirils Višinskis - Sputnik Latvija
Kļuva zināmas Višinska dzīvokļa apzagšanas detaļas

Iepriekš vēstīts, ka Ukrainas valdība jau četrus gadus aktīvi vajā un pakļauj represijām opozīcijas medijus un to pārstāvjus. Represijām, tiesas vajāšanai un vardarbīgai deportācijai pakļauti arī Ukrainā strādājošie Krievijas mediju pārstāvji.

Piektdien, 1. jūnijā Hersonas pilsētā Ukrainā notika tiesas sēde, kurā tika izskatīta portāla RIA Novosti Ukraina vadītāja apelācija. Viņš ir arestēts sakarā ar apsūdzību valsts nodevībā un pašpasludināto Donbasa republiku atbalstu. Tiesā Višinskis paziņoja, ka starptautiskās sabiedrības atbalsts mazinājis spiedienu pret viņu Ukrainā, un pateicās Vladimiram Putinam un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei par to, ka valstu vadītāji pievērsuši uzmanību viņa lietai.

"Atsevišķi gribu pateikties starptautiskajai sabiedrībai par uzmanību, kas veltīta manai pieticīgajai personai, un uzmanību žurnālistu vajāšanām Ukrainā. Esmu pārliecināts, ka tā zināmā mērā likusi mazināt spiedienu ne tikai pret mani, bet arī pret maniem kolēģiem," — paziņoja Višinskis.    

Ziņu lente
0