Franču peldētājs apņēmies šķērsot Lielo atkritumu plankumu

© Foto : pixabay.com / byrevPlastmasas pudeles un citi atkritumi ūdenī
Plastmasas pudeles un citi atkritumi ūdenī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecdesmit gadus vecais franču peldētājs Bens Lekomts apņēmies pārvarēt astoņus tūkstošus kilometru, lai pierādītu, cik kaitīgs ir apkārtējās vides piesārņojums.

RĪGA, 6. jūnijs — Sputnik. Franču peldētājs un aktīvists Bens Lekomts sācis ceļu pāri Klusajam okeānam, kura gaitā viņš plāno šķērsot tā saucamo Lielo Klusā okeāna atkritumu plankumu, lai piesaistītu uzmanību okeānu piesārņošanas problēmai, vēsta The Guardian.

Otrdienas rītā Lekomts pameta Tosi pilsētu Japānas krastā. 50 gadus vecais aktīvists apņēmies pārvarēt astoņus tūkstošus kilometru un noslēgt maršrutu Sanfrancisko 180 dienas vēlāk. Viņš plāno nopeldēt 50 kilometrus dienā.

1998. gadā Lekomts šķērsoja Atlantijas okeānu. Tolaik viņš burulaivas pavadībā pārvarēja sešus tūkstošus kilometru 73 dienu laikā.

Ar savu jauno ieceri peldētājs vēlas piesaistīt uzmanību okeānu piesārņojuma problēmai, kas, pēc viņa domām, kļūst aizvien nozīmīgāka, kā arī kliedēt mītus par Lielo Klusā okeāna atkritumu plankumu — par Franciju divreiz lielāku teritoriju Klusā okeāna ziemeļos, kur sakrājušies 80 tūkstoši tonnu plastmasas.

ASV karabāze Azoru salās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV aviobāzes pārvērtušas "paradīzes" salu par radioaktīvu izgāztuvi

Valda uzskats, ka Lielo atkritumu plankumu veido plastmasas izstrādājumi, taču Lekomts vēlas pierādīt, ka situācija ir daudz nopietnāka — tā nav plastmasas sala okeānā, tas ir "plastmasas smogs", plastmasas mikrodaļiņas, kas var nokļūt vilcēka barības ķēdītē.

Francūzi ceļojumā pavadīs 20 metrus garā jahta Discoverer. Lekomta komanda plāno ik dienas ņemt jūras ūdens paraugus, lai noteiktu piesārņojuma līmeni dažādās okeāna daļās, kā arī visā maršrutā ķert zivis, lai konstatētu, kā plastmasa uzkrājas barības ķēdē. Ekipāžas locekli kontrolēs arī peldētāja fizisko un morālo stāvokli, kai pēc tam nodotu šos datus 27 partnerorganizācijām, kuru vidū ir arī NASA.    

Ziņu lente
0