Arkādija Babčenko slepkavības inscenējumu nosoda starptautiskās organizācijas

© REUTERS/Valentyn OgirenkoЖурналист Аркадий Бабченко
Журналист Аркадий Бабченко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telekanāla CNN autore Džilla Dogertija pauda, ka Babčenko "augšāmcelšanās" var vājināt uzticību Ukrainai visā pasaulē.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Starptautisko organizāciju pārstāvji vēršas ar kritiku pret Kijevu pēc melīgo ziņu izplatīšanas par žurnālista Arkādija Babčenko likteni, vēsta RIA Novosti.

Журналист Аркадий Бабченко - Sputnik Latvija
Arkādijs Babčenko ir dzīvs. Viņa slepkavība – Ukrainas specdienestu inscenējums

30. maijā Ukrainas IeM izplatīja informāciju, ka Krievijas bijušais kara korespondents nogalināts ar šāvieniem mugurā Kijevā mājas kāpņu telpā. Vēlāk viņš esot miris ātrās palīdzības mašīnā.

Trešdien Ukrainas Drošības dienests (UDD) apgāza šīs ziņas. Resora vadītājs Vasilijs Gricaks paziņoja, ka informācija par Babčenko slepkavību esot izplatīta "specoperācijas ietvaros". Viņš apgalvoja, ka inscenējums sākts gatavot pirms diviem mēnešiem, uzbrukuma organizators esot aizturēts, bet izpildītājam lietā piešķirts liecinieka statuss.

Vēlāk arī pats Babčenko uzstājās žurnālistu priekšā. Viņš lūdza piedošanu ģimenei un pateicās Ukrainas specdienestiem par "dzīvības glābšanu".

"Manipulācijas informācijas kara ietvaros"

EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Desīrs pauda nožēlu par to, ka Ukrainas varasiestādes izplatījušas nepatiesu informāciju par žurnālistu.

"Valsts pienākums ir sniegt sabiedrībai patiesu informāciju," – viņš uzrakstīja savā Twitter. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka juties atvieglots, uzzinot, ka Babčenko ir dzīvs.

Organizācijas "Reportieri bez robežām" ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs nosauca Ukrainas specdienestu darbības par "manipulācijām informācijas kara ietvaros".

"Tas vienmēr ir bīstami, kad valstis spēlējas ar faktiem, it īpaši aiz žurnālistu mugurām," – teikts viņa mikroblogā.

Eiropas Padomes ģenerālsekretāra preses sekretārs Deniels Holtgens norādīja, ka tās ir labas ziņas, ka Babčenko ir dzīvs, taču viņš uzsvēra, ka, tāpat kā daudzi citi, uzskatījis par uzticības vērtu oficiālo informāciju par Krievijas žurnālista slepkavību.

Eiropas Parlamenta deputāts Jaromirs Štetins pieprasīja Kijevas skaidrojumu par to, kāpēc specdienesti inscenējuši slepkavību, un piebilda, ka sekos izmeklēšanas gaitai.

"Īsta mežonība"

Ukrainas varasiestāžu darbības nosodīja ne tikai starptautiskās organizācijas, bet arī žurnālisti.

Telekanāla CNN autore Džilla Dogertija pauda, ka Babčenko "augšāmcelšanās" var vājināt uzticību Ukrainai visā pasaulē.

"Tas viss nodara lielu kaitējumu žurnālistikai un, galu galā kaitē Ukrainai, mazina uzticēšanos tai visā pasaulē. (..) Domāju, tā ir īsta mežonība, kas galu galā nāk par ļaunu tiem, kas to visu organizēja," – viņa uzskata.

Ukrainā UDD ziņa par slepkavības inscenējumu tika uztvera neviennozīmīgi. Piemēram, politiķis un tiesībsargs Vladimirs Oļeiņiks nosauca notikušo par kaunpilnu izrādi un pieļāva, ka tā vēl nav beigusies.

"Tas tikai vēlreiz apstiprina: Ukrainā ballē valda sātans. Spriediet paši: premjerministrs Groismans izteica līdzjūtību, ārlietu ministrs Kļimkins "sacēla kājās" ANO. Viņi arī nezināja, ka viņus izmanto?" – viņš vaicāja radio Sputnik ēterā.

Ziņu lente
0