Ukrainā nošauts žurnālists Arkādijs Babčenko

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasKrievijas žurnālists Arkādijs Babčenko
Krievijas žurnālists Arkādijs Babčenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arkādijs Babčenko bija "Moskovskij komsomoļec" un "Novaja gazeta" kara korespondents, sadarbojās ar Pirmo kanālu un TVC, atspoguļoja Gruzijas un Dienvidosetijas konkflikta noktikumus.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Ukrainā nošauts Krievijas žurnālists Arkādijs Babčenko, paziņojis Ukrainas IeM kolēģijas loceklis, parlamenta deputāts Antons Geraščenko.

"Slepkava viņu gaidīja kāpņu laukumā mājas kāpņu telpā. Kad Arkādijs atvēra dzīvokļā durvis, slepkava zemiski izdarīja vairākus šāvienus mugurā," — viņš uzrakstīja savā lapā Facebook.

Odesas Arodbiedrību nama - Sputnik Latvija
Pikets "Atceramies Odesu" Briselē: vainīgajiem traģēdijā jābūt sodītiem

Par uzbrukumu policijai paziņoja Babčenko dzīvesbiedre. Ievainotais žurnālists miris ātrās palīdzības mašīnā.

Notikuma vietā Kijevā dežurē operatīvā izmeklēšanas grupa, ierosināta krimināllieta. Provizoriska informācija liecina, ka slepkavam, iespējams, bijis līdzzinātājs, vēsta RIA Novosti

IeM norādīja, ka bojāgājušā kaimiņi šāvienus nav dzirdējuši, tāpēc policija uzskata, — noziedznieks izmantojis klusinātāju.

Arkādijs Babčenko bija "Moskovskij komsomoļec" un "Novaja gazeta" kara korespondents, sadarbojās ar Pirmo kanālu un TVC, atspoguļoja Gruzijas un Dienvidosetijas konflikta noktikumus.

Žurnālists pameta Krieviju pēc saviem skandalozajiem izteikumiem par lidmašīnas Tu-154 katastrofas upuriem 2016. gada decembrī. Kijevā viņš vadīja programmu "Prime: Babčenko" telekanālā ATR.

Reakcija pēc slepkavības

Krievija nosodīja Babčenko slepkavību. Ārlietu ministrija pieprasīja no Kijevas operatīvu un pārskatāmu nozieguma izmeklēšanu. Šajā procesā nepieciešama starptautisko struktūru kontrole, uzskata ĀM.

Neatkarības laukums Kijevā - Sputnik Latvija
"Maidana dzejniece" lūdz piedošanu Donbasam

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu.

Prezidenta Cilvēktiesību padome aicināja iesaistīt izmeklēšanā tiesībsargus. Žurnālistu savienība pauda sašutumu par incidentu un norādīja, ka nepieciešams pēc iespējas ātrāk identificēt visas uzbrukumā iesaistītās personas.

Valsts domes parstāvji pauda pārliecību: slepkavība vēlreiz apliecina, ka Ukraina ir kļuvusi par žurnālistiem bīstamāko valsti, tās valdība nespēj garantēt mediju līdzstrādnieku drošību.

Federācijas padome pauda viedokli, ka Kijeva izmantos Babčenko nāvi saviem politiskajiem mērķiem.

EDSO aicināja Ukrainas varasiestādes nekavējoties izmeklēt slepkavību.

Izrēķināšanās ar žurnālistiem

Šis nav pirmais uzbrukums mediju darbiniekiem Ukrainā. Protestu laikā Maidanā 2014. gadā tika nošauts avīzes Sportanalytic žurnālists Igors Kostenko un avīzes "Vesti" reportieris Vjačeslavs Veremijs.

2015. gadā Kijevā nošauts ukraiņu opozīcijas žurnālists Oļess Buzina. 2016. gadā mašīnā tika uzspridzināts Pāvels Šeremets, ilggadējs Krievijas televīzijas darbinieks.    

Ziņu lente
0