Porošenko pastāstīja par Ukrainas plāniem attiecībā uz tiltu pāri Kerčas šaurumam

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Ukrainas līdera sacītā, Kijevas varas iestādes grasās izmantot Krimas tiltu pēc Krimas atgūšanas.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Kijevas varas iestādes izmantos tiltu pāri Kerčas šaurumam saiknei ar Kubaņu pēc tam, kad viņiem izdosies atjaunot kontroli pār Krimu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz prezidentūras mājas lapu.

Savas uzstāšanās laikā, kura tika veltīta pasākumiem, kas savukārt tika veltīti Krimas tatāru tautai, Porošenko paziņoja, ka Krievijai ir jāatbild "par nelikumīgu tilta celtniecību un citiem noziegumiem".

Путин проехал на КамАЗе по Крымскому мосту - Sputnik Latvija
Putins ar KamAZu pārbrauca pāri Krimas tiltam

"Ukraina pēc savas suverenitātes atjaunošanas Krimā izmantos to savienojumam ar Kubaņu, kur, starp citu, tāpat dzīvo liels ukraiņu skaits. Un ar citu Krieviju — ne agresoru," teikts Ukrainas līdera paziņojumā.

Pēc Porošenko domām, Krievijas pilsoņiem tilts noderēs "kā atkāpšanās ceļš".

Krievijas Valsts Domes Ārlietu komitejas loceklis Antons Morozovs komentēja Ukrainas līdera paziņojumu. Pēc viņa sacītā, Krimas tilta palaišana "neatgriezeniski uzliek punktu jautājumā, kam pieder Krima", vēsta RT.

Krima kļuva par Krievijas daļu pēc 2014. gada referenduma, kurā par iekļaušanu tās sastāvā nobalsoja vairāk nekā 96% reģiona vēlētāju un vairāk nekā 95% Sevastopoles iedzīvotāju. Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka Krimas iedzīvotāju balsošana notikusi atbilstoši starptautiskajiem likumiem un ANO Nolikumam.

Krimas tilts

Tilts pāri Kerčas šaurumam savieno Krimas pussalu ar Krasnodaras novadu. Tā garums sastāda 19 kilometrus. Tilts sastāvēs no diviem ceļiem — autotransportam un dzelzceļa transportam.

Как строили Крымский мост. Ускоренная видеоверсия - Sputnik Latvija
Video
Kā būvēja Krimas tiltu: paātrinātā video versija

Oficiālā Krimas tilta atklāšana notika 15. maijā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pie KamAZa stūres kravas mašīnu kolonnas priekšgalā pārbrauca pāri tiltam.

Šobrīd pāri tiltam atļauta vieglo automobiļu un pasažieru autobusu kustība abos virzienos. Plānots, ka kravas mašīnas varēs uzsākt braukšanu pāri tiltam šī gada rudenī, savukārt vilcienu kustība sāksies 2019. gada beigās.

Daudzas rietumvalstis nosodīja Krimas tilta atklāšanu. Tā, piemēram, amerikāņu izdevuma Washington Examiner žurnālists Toms Rogans savā rakstā aicināja Kijevas varas iestādes uzspridzināt tiltu pāri Kerčas šaurumam. Savukārt Lietuvas ĀM nosauca Krimas tilta atklāšanu par "Ukrainas suverenitātes un valsts robežas pārkāpumu".    

Ziņu lente
0