Bruņotās sadursmēs Gazas sektorā gājuši bojā vairāk nekā 50 palestīnieši

© Sputnik / Иссам Аль-Римави / Pāriet pie mediju bankasСитуация на границе Палестины и Израиля
Ситуация на границе Палестины и Израиля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstniecības atklāšana Jeruzalemē pirmdien noveda pie plaša protestu viļņa.

RĪGA, 15. maijs — Sputnik. Sadursmēs ar Izraēlas bruņotajiem spēkiem Gazas sektorā gājuši bojā vairāk nekā 50 palestīnieši, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Vietējo medicīnisko dienestu oficiālais pārstāvis Ašrafs al Kidra informēja ziņu aģentūru par bojāgājušajiem un piebilda, ka to vidū ir astoņus mēnešus vecs bērns.

Ievainojumus sadursmēs guvuši vairāk nekā 2,4 tūkstoši cilvēku.

Jeruzāleme - Sputnik Latvija
ANO Ģenerālā Asambleja atteikusies atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu

Protesti Gazas sektorā sākās pirmdien, kad bija ieplānota ASV vēstniecības pārcelšanās no Telavivas uz Jeruzalemi. Pasākums bija pieskaņots Izraēlas nodibināšanas 70. gadadienai.

Izraēlas spēka struktūru darbinieki tiešā tēmējumā apšauda aktīvākos protestu dalībniekus, turklāt akciju mērogs un vardarbības pakāpe pēdējā laikā būtiski pieaugusi.

Nekārtību dalībnieki apmētā pretiniekus ar paštaisītiem spridzekļiem un pudelēm ar degmaisījumu, dedzina riepas, cenšas nojaukt pierobežas nožogojumus. Viņu rindās stājušies vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku.

Vakar un šodien ieplānota palestīniešu organizētā "Lielā atgriešanās marša" kulminācija.

"Lielais maršs" turpinās jau pusotru mēnesi. Pirms vakarējiem notikumiem protestos dzīvības zaudējuši vairāk nekā piecdesmit palestīnieši.

Palestīnas un Kuveitas pārstāvji ANO – Rijads Mansurs un Mansurs al Oteibi pieprasījuši Drošības Padomes ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai nosodītu Izraēlas darbības. Rijads Mansurs nosauca notikumus Palestīnā par kara noziegumu un pieprasīja sodīt vainīgos.

Trampa lēmums atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu sadusmojis pusi pasaules - Sputnik Latvija
Video
Trampa lēmums atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu sadusmojis pusi pasaules

Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs savā lapā Twitter nosodīja palestīniešu slepkavības un dienu, kad ASV vēstniecība tika pārcelta uz Jeruzalemi, nosauca par "lielā kauna dienu".

Jeruzalemes statuss ir viens no galvenajiem šķēršļiem arābu un izraēliešu konflikta noregulēšanas procesā. Pilsētas austrumu daļa tiek uzskatīta par okupētu teritoriju, tāpēc dažādu valstu vēstniecības atrodas Telavivā.

Aizvadītā gada decembrī ASV prezidents Donalds Tramps pieņēma lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un paziņoja, ka ASV vēstniecība tiks pārcelta uz šo pilsētu. Rezultātā konflikts reģionā krasi saasinājās. Vairākās arābu valstīs sākās protesti.

Ziņu lente
0