Kosmiskās sacensības: Krievija un ES izsēdīsies uz Marsa pirms ASV

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Kosmisko pētījumu un tehnoloģiju centrs informējis par Krievijas un Eiropas misijas ExoMars-2020 palaišanu 2020. gada 25. jūlijā.

RĪGA, 14. maijs — Sputnik. Pasaulīgās zemes iedzīvotāji pēc aukstā kara politikas noteikumiem mērojas ambīcijām un ievieš sankcijas, bet Krievijas un Eiropas zinātnieki skatās uz priekšu nepavisam ne tālā nākotnē un gatavo kārtējo misiju uz Marsu, kas palīdzēs atklāt sarkanās planētas noslēpumus — tie nedod mieru cilvēcei jau gadu simtiem.

Mērķis — atrast dzīvības pēdas

Akciju sabiedrība "S.A.Lavočkina vārdā nosauktā zinātnes un ražošanas apvienība", kas atbild par nosēšanās platformas izgatavošanu, pastāstīja, ka Krievijas un Eiropas misijas ExoMars-2020 starts paredzēts 2020. gada 25. jūlijā. Saskaņā ar ieceri Krievijas nosēšanās platforma ar Eiropas izstrādāto Marsa zondi startēs ceļā uz sarkano planētu 2020. gada 25. jūlijā, vēsta Krievijas platformas ražotājs.

Космонавт Роскосмоса Сергей Рязанский во время выхода в открытый космос - Sputnik Latvija
Krievijas kosmonauti, paši to nenojaušot, pārspēja darba veikšanas rekordu atklātā kosmosā

Krievijas nosēšanās platforma būs aprīkota ar 11 iekārtām no Krievijas un divām — no Eiropas. Dažas dienas pēc nosēšanās no tā nobrauks Eiropas zonde, kurā būs divas iekārtas no Krievijas. Misijas mērķis — virsmas un zem tā esošā slāņa izpēte tiešā nosēšanās vietas apkaimē, ģeoloģiskās analīzes un iespējamās pašreizējās vai kādreizējās dzīvības pastāvēšanas pēdu konstatēšana.

ExoMars-2020 ir Krievijas un Eiropas misijas ExoMars otrais posms. Pirmā posma laikā 2016. gadā ceļā uz Marsu ar raķeti "Proton M" devas Eiropas orbitālais modulis Trace Gas Orbiter ar divām iekārtām no Krievijas un nosēšanās aparāts Schiaparelli, kas gāja bojā nosēžoties 2016. gada 19. oktobrī.

Aizvadītajā nedēļā Eiropas Kosmisko pētījumu un tehnoloģiju centrā (ESTEC) Nordvaikas pilsētā Holandē notika Krievijas un Eiropas ekspertu grupas sēde, kurā tika noslēgts misijas ExoMars-2020 sistemātiskās projektēšanas posms. Tā mērķis bija visu esošo projekta un organizatorisko jautājumu risinājuma apstiprināšana.

Sistēmas projekta aiztāvība tika atzīta par sekmīgu, tāpēc Krievijas un Eiropas rūpniecība varēs pāriet pie misijas ExoMars-2020 virszemes eksperimentālās izstrādes un lidojuma izstrādājumu ražošanas. Šis posms nodrošinās kosmiskā aparāta startu.

Krievijas kosmiskās rūpniecības flagmanis

AS "Lavočkina ZPA" ir vadošais uzņēmums Krievijas raķešu un kosmiskās rūpniecības jomā, kas nodarbojas ar automātisko kosmisko kompleksu un fundamentāliem zinātniskiem, astrofiziskiem un planetāriem pētījumiem nepieciešamo sistēmu izstrādi, izgatavošanu un praktisko pielietojumu, Zemes tālvadības zondēšanu un paātrinājuma blokiem kosmisko aparātu izvešanai  aprēķinātajās Zems orbītās vai trajektorijās lidojumiem projām no Zemes.

Marss. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc Marss kļuvis nepiemērots dzīvībai

Uzņēmuma bagātā vēsture dāvājusi iespēju uzkrāt ražošanas jaudas un kadru protenciālu, kurš patlaban pārlsniedz 4500 cilvēkus. Šobrīd uzņēmuma galvenie uzdevumi ir novatoriskas kosmiskās tehnikas radīšāna, ražošanas apjomu pieaugums, atdeves palielināšana, augstākajiem starptautiskajiem standartiem atbilstošu izstrādājumu ražošana, kuri spēj konkurēt ar analogiem visā pasaulē.

Lavočkina ZPA rīcībā ir stabils pasūtījumu portfelis Krievijas Federācijas Kosmiskās programmas paredzēto darbu ietvaros. Uzņēmums pastāvīgi strādā prestižos starptautiskajos aviācijas un kosmosa salonos, izstādēs, forumos, zinātniski praktiskajās konferencēs un semināros.

Marss nav Holivudas uzņemšanas laukums

Iepriekš jau vēstīts, ka martā ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu, kurā uzdeva valsts Nacionālajai aeronautikas un kosmosa administrācijai (NASA) sagatavot pilotējamu lidojumu uz Marksu līdz "30. gadiem". Kosmosa programmu mērogā nelielais lidojuma sagatavošanas laiks — aptuveni 15 gadi — liecina par amerikāņu relatīvo gatavību aizlidot līdz Marsam un izsēsties uz planētas. Taču astronautu (vai kosmonautu) iespējas atgriezties mājās ir apšaubāmas.

Спутник Сатурна Пан, архивное фото - Sputnik Latvija
NASA publicējusi Saturna pavadoņa attēlus
Domājams, lidojumu plānots veikt ar amerikāņu izstrādāto pilotējamo kapsulu Orion, ko kosmosā nogādās SLS — kosmiskā starta sistēma, ko NASA uzskata par "spēcīgāko raķeti cilvēces vēsturē". Saskaņā ar Trampa rīkojumu, NASA ir jāturpina darbs pie integrētās "Kosmiskā starta sistēmas", ieskaitot tās augšējo pakāpi, kas nepieciešama, lai paceltos virs zemajām orbītām ar mērķi "padarīt iespējamu kosmosa, Mēness, Marsa apgūšanu nākamā gadsimta laikā".

Eksperti uzskata, ka summa, kas nepieciešama, lai nosūtītu kuģi ar ekipāžu uz Marsu aptuveni 225 miljonu kilometru attālumā, nosēstos uz planētas un izveidotu tur apdzīvotu bāzi, ir grūti novērtējama un varētu izrādīties, ka tā nav pa spēkam pat ASV.    

Ziņu lente
0