Izraēla ir noraizējusies: pie Palestīnas teritorijas dislocēti tūkstošiem kareivju

© JACK GUEZ / AFPIzraēlas karavīri
Izraēlas karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izraēlas armija dislocē pastiprinājumu – tūkstošiem kareivju – pie Gazas sektora, jo noraizējusies par protestiem Palestīnā, kuri tuvākajās dienās var plesties līdz šim neredzētā mērogā.

RĪGA, 14. maija — Sputnik. Situācijas saasināšanās gaidāma sakarā ar pirmdien ieplānoto ASV vēstniecības atklāšanu Jeruzālemē, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Otrdien tiks atzīmēta Nakbas 70. gadadiena. Tā ir palestīniešu nacionālā katastrofa, kas pāraugusi tūkstošiem cilvēku traģēdijā, kuri padzīti no savām mājām,

Izraēlas Aizsardzības armijas oficiālais pārstāvis Jonatans Konrikuss paziņoja, ka papildspēkus veido trīs kājnieku brigādes. Divas no tām tiks izvērstas gar Gazas sektora robežām, viena tiks dislocēta Rietumu krastā, kas pagaidām nepiedalās protestos, kuri turpinās jau kopš marta.

Spriedze pieaug: Gazas sektorā turpinās sadursmes - Sputnik Latvija
Video
Spriedze pieaug: Gazas sektorā turpinās sadursmes

"Armija ir gatava tam, ko plāno HAMAZ (Gazas sektorā valdošā kustība — red.), dažādām naidīgām darbībām 14. maijā, 15., nākamās nedēļas laikā. Mums ir izvērstas trīs (papildu) kājnieku brigādes, divas — Gazā, viena — Jūdejā un Samarijā (Rietumkrasta nosaukums Izraēlā). Protams, mēs stingri koordinējam savas darbības ar Izraēlas policiju un dažādiem drošības dienestiem," — Konrikusa teikto citēja RIA Novosti.

Lielākās bažas karavīriem rada Gazas sektors, kur, pēc viņu datiem, vietējo iedzīvotāju pūļi var mēģināt pārraut robežu. Līdz šim anklāva islāmiskā valdība centās kontrolēt un savaldīt protesta akcijas, taču pēdējās dienās viņi demontē komandpunktus un novērošanas posteņus pierobežas rajonos. Otrdien, 15. maijā, palestīnieši plāno "Lielā atgriešanās marša" — plašu protestu virknes, kas regulāri pāraug sadursmēs ar Izraēlas karavīriem uz Gazas sektora robežas, — apogeju.

Iepriekš vēstīts, ka 2017. gada decembrī ASV prezidents Donalds Tramps oficiāli atzina visu Jeruzālemes pilsētu par Izraēlas galvaspilsētu. Ar šo lēmumu viņš attaisnoja Izraēlas aneksiju pilsētas austrumu daļā.

HAMAS pasludinājis trešo intifadu - Sputnik Latvija
Politika
HAMAS pasludinājis trešo intifadu

Par lēmumu, kas neatbilst ANO rezolūcijām par šīs jūdiem, kristiešiem un musulmaņiem svētās pilsētas statusu, protestēja starptautiskā sabiedrība. Savukārt Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svinīgajā pieņemšanā par godu ASV diplomātiskās misijas atklāšanai, aicināja visas valstis sekot ASV piemēram un pārcelt vēstniecības uz Jeruzālemi. Viņš paziņoja, ka šāds solis veicinās mieru reģionā. "Es aicinu visas valstis pievienoties ASV un pārcelt savas vēstniecības un Jeruzālemi. Pāceliet tās uz Jeruzālemi, jo tas ir pareizi. Pārceliet savas vēstniecības uz Jeruzālemi, jo tas sekmēs miera panākšanu," — teica Netanjahu.

ASV piemēram piekritušas sekot Gvatemala un Paragvaja, kuru vēstniecības tiks atklātas maijā.    

Ziņu lente
0