Ukrainas ĀM: Vācija uzurpē privilēģijas ar Nord Stream 2 palīdzību

© Sputnik / StringerUkrainas karogs pie parlamenta ēkas Kijevā
Ukrainas karogs pie parlamenta ēkas Kijevā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzesvads "Ziemeļu straume 2", kas ļaus palielināt Krievijas gāzes transportēšanu patērētājiem Rietumeiropā, padarīs Vāciju par gāzes centru, paziņoja Ukrainas ārlietu ministra vietniece.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Vācija ar "Ziemeļu straumes 2" palīdzību diktēs enerģētisko politiku Eiropā, jo gāzesvads padarīs VFR par gāzes centru, paziņoja Ukrainas ārlietu ministra vietniece eirointegrācijas jautājumos Jeļena Zerkaļa Ukrainas telekanāla "Pjatij kanal" ēterā.

"(Vācijas kancleres — red.) Merkeles viedoklis "Ziemeļu straumes 2" jautājumā nav tik kategorisks. Viņa saprot, ka viņas partneri koalīcijā ir tajā ieinteresēti, viņa izprot visas šīs "straumes" pastāvēšanas pievilcīgās puses, turklāt faktiski viss lielais gāzes tirgus būs Eiropā. Un politiku jau diktēs Vācija, viņi uzskata, ka arī Krievijai, taču vismaz Eiropu viņi kontrolēs pilnībā, ieskaitot Ungāriju un citas mazās valstis," — skaidroja Zerkaļa.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
ES tiesa noraidījusi Naftogaz prasību pret Eirokomisiju sakarā ar Opal gāzesvadu

Pēc viņas domām "Ziemeļu straume 2" ļaus Vācijai "uzurpēt privilēģijas" Eiropas enerģētikas sektorā.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes cauruļvadu celtniecību, kuru kopējā jauda sasniegs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā. To plānots būvēt no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai līdzās pašreizējai "Ziemeļu straumei". Virkne Eiropas valstu iebilst pret jaunu gāzesvadu celtniecību no Krievijas, norādot, ka pastāv risks palielināt atkarību no Krievijas gāzes.

Pret "Ziemeļu straumi 2" protestē arī Ukraina. Valsts prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Kijevai jaunais gāzesvads nesīs zaudējumus divu miljardu dolāru apmērā gadā gāzes tranzīta krišanās dēļ.

Krievija jau vairākkārt ir norādījusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts un tēze par kaitējumu Eiropas energodrošībai nav pamatota — gluži pretēji, gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus mazināt tranzīta riskus un uzlabos gāzes apgādes stabilitāti. Turklāt maršruts pa "Ziemeļu straumi 2" līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks nekā caur Ukrainu, tātad mazinās piegādes cena.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Bijušais Enerģētikas ministrijas vadītājs: Ukraina zaudēs "Ziemeļu straumei 2"

"Gazprom" bieži pauž viedokli, ka gāzes transporta maršruts cauri Ukrainai ir nedrošs, jo pastāv risks — partneri var nepildīt tranzīta saistības, iespējams, atsūknējot gāzi no caurules vai pazemes glabātavu nepietiekama aizpildījuma gadījumā atbilstošā spiediena nodrošināšanai maksimālās piegādes laikā.

Vācija uzsver, ka uzskata "Ziemeļu straumi 2" par komerciālu projektu. Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss kārtējo reizi paziņoja par to pēc tikšanās ar kolēģiem no Baltijas valstīm 11. maijā.

"Vācijas valdība uzskata, ka šis projekts ("Ziemeļu straume 2") ir komerciāls, taču es ņemšu vērā to, ka šajā jautājumā nepieciešamas rūpīgākas diskusijas," — viņš teica brīfingā Palangā.    

Ziņu lente
0