Rusofobi Krievijā neiekļūs: Lietuvas prezidente nav uzaicināta apmeklēt inaugurāciju

© MSC / HildenbrandDaļa Grībauskaite
Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidenta kanceleja paziņojusi, ka Daļa Grībauskaite nav saņēmusi Vladimira Putina ielūgumu. Igaunijas un Latvijas prezidentu kanceles šajā jautājumā vēl klusē.

RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas vēsturiskais paziņojums par to, ka naidīgi noskaņotiem Lietuvas pilsoņiem no vietējo politiķu, deputātu un politologu aprindām aizliegts apmeklēt Krieviju, sacēla skandālu Baltijas valstu rusofobu vidū, taču jau ir nesis īstus rezultātus, vēsta Sputnik Igaunija

Piemēram, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, pazīstama ar saviem daudzveidīgajiem pret Krieviju vērstajiem izteikumiem, nav saņēmusi ielūgumu apmeklēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina inaugurāciju. Saskaņā ar diplomātisko etiķeti tos pieņemts formāli izsūtīt visiem vairāk vai mazāk nozīmīgiem valstu vadītājiem, it īpaši — kaimiņvalstu līderiem.

Lietuvas Seims - Sputnik Latvija
Lietuvā deputāti piedāvā pastiprināt "Magņitska likumu"

Par Grībauskaitei nodarīto "pāridarījumu informēja Lietuvas izdevums lžinios, atsaucoties uz Lietuvas prezidenta kancelejas sniegto informāciju.

Pie tam Lietuvas ĀM ziņoja, ka piektdien līdz darba dienas beigām ielūgumu apmeklēt inaugurācijas svinīgo ceremoniju nav saņēmis arī Lietuvas vēstnieks Krievijā Remiģijs Motuzs. Informācija par to noskaidrojās, kad Lietuvas Ārlietu ministrijai tika uzdots jautājums, vai Lietuvas pārstāvji plāno piedalīties Putina svētku pasākumā.

Lietuvas ĀM atbildēja, ka lēmums tiks pieņemts pēc ielūguma saņemšanas. Krievijas prezidenta Vladimira Putina inaugurācija notiks pirmdien, 7. maijā.

Krievijas Ārlietu ministrija noliedza informāciju par to, ka Daļa Grībauskaite nav uzaicināta apmeklēt Vladimira Putina inaugurāciju, un norādīja, ka ielūgums nosūtīts pa diplomātiskajiem kanāliem — ar Lietuvas vēstniecības Krievijā starpniecību.

Rusofobiem ieeja slēgta

Sputnik Igaunija jau vēstīja, ka sestdien, 28. aprīlī Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi: naidīgi noskaņotiem Lietuvas pilsoņiem no vietējo politiķu, deputātu un politologu aprindām tagad aizliegts ierasties Krievijā. KF ĀM piezīmēja: "Kā zināms, Krievijā nav pieņemts palikt parādā partneriem sakarā ar viņu provokatīvajām darbībām."

Работа таможенного поста аэропорта Казань - Sputnik Latvija
Krievija aizliegusi iebraukt valstī naidīgi noskaņotiem politiķiem no Lietuvas

Šāds solis sperts, atbildot uz Lietuvas valdības lēmumu pieņemt ASV apstiprinātā "Magņitska likuma" analogu. Maskava brīdināja, ka Krievijas "melnais saraksts" paliek atvērts un tālākas provokatīvās rīcības gadījumā no Viļņas puses tajā, iespējams, tiks iekļautas jaunas personas.

Lietuvas Seims 2017. gada novembrī pieņēma ASV apstiprinātā "Magņitska likuma" analogu un aizliedza iebraukt valstī personām, ko ASV apsūdz par "liela mēroga korupciju, naudas atmazgāšanu vai cilvēktiesību pārkāpumiem".

Likums stājās spēkā 2018. gada janvārī. Lietuvas Migrācijas departamenta publicētajā versijā iekļauti 39 Krievijas pilsoņi, tostarp arī Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs, Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins, Izmeklēšanas komitejas vadītāja vietnieks Oļegs Logunovs, tiesneši Jeļena Stašina, Aleksejs Krivoručko, Svetlana Uhnaļeva un Sergejs Podoprigovs.    

Ziņu lente
0