Palika tūkstošiem tonnu nepieprasīta siera: Valio par Krievijas embargo ieviešanu

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasSomijas piena produktu ražotājs Valio
Somijas piena produktu ražotājs Valio - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas piena produktu ražotājs uzskata, ka Somijā nenovērtēja Krievijas tirgus nozīmīgumu, uzskatot, ka varēs pārorientēties uz citām valstīm pēc pārtikas embargo ieviešanas.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Somijas Valio vadība pastāstīja, kas notika kompānijā dienā, kad tika pārtraukts piena produktu eksports uz Krieviju sankciju dēļ. Bija jāizdomā, kur pārdot 1400 tonnu siera un 900 tonnu sviesta, jo veiksmīga biznesa dēļ Krievijā Valio atteikusies no sadarbības ar daudzām citām valstīm, raksta avīze Maaseudun Tulevaisuus, tulkojumu krievu valodā veica InoSMI.

2014. gada 7. augustā Elli Siltala, Valio kompānijas valdes loceklim, piezvanīja no Seinejoki pilsētas rūpnīcas. Sarunas biedrs nesaprata, kas notiek.

Железнодорожный светофор - Sputnik Latvija
Krievija aizliegusi ievest no Latvijas 13 tonnas ASV ražotu pistāciju

"Medijos pagaidām nekādas informācijas nav, taču man piezvanīja kravas mašīnas vadītājs no Krievijas robežas. Saka, ka nelaiž cauri. Kas notiek?" pajautāja Siltalem.

Šis zvans nozīmēja Somijas kompānijai jaunu laiku sākumu. Valio piena produktu eksports uz Krieviju ir beidzies. 2013. gadā tas atnesis 242 miljonus eiro. 2014. gadā bija gaidāmi pārdošanu apjomi 400 miljonu eiro apmērā. Valio apgrozījums pazaudēja piekto daļu.

Krīzes pasākumi tika veikti nekavējoties. "Daži telefona zvani, un ražošanā un loģistikā notika nopietnas izmaiņas. Patērētāju preces tika aizstātas pret industriālajām. Tas notika pirmajā dienā, dažu stundu laikā," pastāstīja ģenerālā direktore Annika Hurme.

"Mēs uzreiz padomājām par to, ka ir jāsaglabā produkti un saldēšanas ķēdi. Kad tika saņemta šī informācija, automašīnas aizveda uz stāvvietām, 15 fūres uz Lapēnrantas termināli. Daži vadītāji jau dzirdēja ziņas pa radio un zināja situāciju," atceras ražošanas un loģistikas nodaļas vadītājs Taneli Mero.

Ķilavas pirms kūpināšanas - Sputnik Latvija
Parādi - miljoniem eiro: Latvijā izputējis vēl viens šprotu ražotājs

Todien robežu paspēja šķērsot divas fūres. Vienā bija ievārījums, savukārt otrā — preces, kuras bija ierakstītas sankcijās. Pārējās fūres ar puspiekabēm atgriezās noliktavās. Nākamajā dienā bija jāizbrauc 28 fūrēm ar sieru un sviestu ar etiķetēm krievu valodā, un tos tāpat nosūtīja uz noliktavām.

"Visi apzinājās situācijas nopietnību. Piemēram, Hāpavesi rūpnīcā "Oltermanni" siera ražošana tika pārtraukta uzreiz," saka Mero.

Kompānijā paziņo, ka Krievijas solis bija absolūti saprotams. Un nācās tam pielāgoties. Politiķi nedeva veltīgus solījumus un neiedrošināja. Visi zināja, ka runa bija par domstarpībām starp Krieviju un ES. Kaut gan, no sākuma Valio cerēja, ka robežā drīzumā būs atvērta, vismaz daļēji.

"Taču pietiekami drīz mēs sapratām, ka tuvākajās dienās situācija neizmainīsies. Tajā pašā nedēļā mēs izlēmām, ka mums steidzami jāmeklē jaunus klientus," saka Hurme.

Noliktava siera uzglabāšanai un nobriešanai - Sputnik Latvija
Lietuvas siernieki iztērēs 14 milj. eiro, lai izvairītos no Krievijas embargo

Neskaidra palika tikai situācija ar bezlaktozes produktiem. No kaut kurienes tika saņemta informācija, ka valstī drīkst ievest bezlaktozes produktus. Informācija bija netieša, un apstiprinājuma nebija. Tādēļ bija vērts pamēģināt.

"Rudens beigās septiņas fūres aizsūtīja uz robežu, lai pataustītu augsni. 2015. gadā atnāca jauna informācija, un sešas fūres atkal devās izmēģināt laimi," saka Mero.

Šķērsot robežu neizdevās, un mašīnas palika uz muitas. Dienesta darbinieki pārbaudīja produktus — tajās tika atrasta laktoze.

Valio nācās steidzami izdomāt, ko darīt ar lielajiem ražošanai iegādātā piena apjomiem. Tika izlemts izmainīt ražošanas virzienu — izņemt no ražošanas produktus ar mazu derīguma termiņu un koncentrēties uz sausajiem maisījumiem un citu produkciju, noslogojot nesen atvērto rūpnīcu Lapinlahti kopienā.

Citas rūpnīcas liktenis — Tamperē — bija traģisks. Rūpnīca ieguldīja naudu iepakošanas iekārtās un bezlaktozes produkcijas ražošanai priekš Krievijas. Ražošana tika atjaunota pēc remonta 5. augustā, un jau 2016. gada rudenī rūpnīca tika slēgta.

Сотрудники рыболовецкой артели - Sputnik Latvija
Norvēģija nav atradusi aizvietotāju zivju tirgum Krievijā un zaudējusi 1 miljardu dolāru

"No Tamperes uz Krieviju paspēja aizbraukt vien astoņas fūres," stāsta Mero.

Pārdošanas nodaļai augustā nācās aizdomāties, kam varētu pārdot izņemot 900 tonnas sviesta vēl arī 1400 tonnu "Oltermanni" siera un 400 tonnas "Viola" kausētā siera.

"Oltermanni" siers — "Putina siers", Putin juusto — pārdeva Somijā ar etiķetēm krievu valodā. Tam tika saņemta speciāla atļauja, sociālajos tīklos parādījās reklāma. Beigās pieprasījums pat pārsniedza piedāvājumu.

Ar sviestu lietām klājās sliktāk, jo nesāļš sviests ir somiem neierasts produkts. Un tā kā ražošana bija reorganizēta, tuvākajā nākotnē bija jāpārdod daudz sausā piena un cita produkcija.

Veiksmīga biznesa dēļ Krievijā Valio atteicās no sadarbības ar daudzām citām valstīm. Lielākā valsts, uz kuru tika eksportēts sviests, bija Francija, taču tur pēdējo gadu laikā pārdošanas apjomi samazinājās. Pienāca laiks atjaunot vecos sakarus.

Сыр пармезан - Sputnik Latvija
Krievija atgrieza Latvijai kravas mašīnu ar sankciju sieru

Tas bija smags laiks priekš Valio, pastāstīja kompānijā. Neilgi pirms Krievijas ieviestā pārtikas embargo kompānijai tika izrakstīts 70 miljonu eiro sods par tirgus dominējošā stāvokļa ļaunprātīgo izmantošanu. Savukārt 2015. gada sākumā atceltā kvotu sistēma noveda pie liekās produkcijas ražošanas.

Krievijas tirgus vija lielākais priekš Valio. Sieru ražošanai 90% izejvielu tika piegādāti no Somijas. Tagad visa apakšvienības darbība bija atkarīga no 2006. gadā dibinātās rūpnīcas Maskavas apgabalā. Bija jāpalielina ražošana Krievijā, vienlaikus samazinot Somijā, un papildus jāiepērk daudz piena, tā trūkums joprojām ierobežo produkcijas ražošanas apjomus Krievijā.

"Pārdevējus faktiski pārvērta pircējos," saka kompānijas Valio valdes loceklis Elli Siltala.

Pēc Hurmes domām, Somijā īsti nesaprot, cik milzīgs bija Krievijas tirgus. To nenovērtēja līdz galam, kad spriedelēja par zaudējumu kompensēšanu uz jaunu tirgu rēķina. Svaigus produktus nevar aizvest līdz Ķīnai, kā tas bija ar Krieviju.

Šobrīd tirdzniecības apjomi ar Krieviju palielinājušies, salīdzinot ar krīzes perioda zemāko punktu, taču līdz iepriekšējiem apjomiem ir tālu, turklāt galvenā Valio ražošana tagad koncentrējas Krievijā, produkcija arī tiek ražota no Krievijas izejvielām.    

Ziņu lente
0