Pikets "Atceramies Odesu" Briselē: vainīgajiem traģēdijā jābūt sodītiem

© Sputnik / Антон Круглов / Pāriet pie mediju bankasOdesas Arodbiedrību nama
Odesas Arodbiedrību nama - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Odesas Arodbiedrību nama ugunsgrēka gadadienā Latvijas Krievu savienības eirodeputāts Miroslavs Mitrofanovs organizēja pie Eiroparlamenta ēkas Briselē piketu "Atceramies Odesu".

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Otrajā maijā visā pasaulē norisinās akcijas par Odesas Arodbiedrību namā bojāgājušo piemiņu 2014. gadā.

Tāda akcija notikusi arī Briselē, pretī Eiroparlamenta ēkai. Kā stāsta rīkotājs, eirodeputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs, piketā piedalījās pusotrs desmits krievvalodīgo iedzīvotāju, tostarp, no Ukrainas un Latvijas.

Rokās dalībnieki turēja melnus balonus ar uzrakstu "Atceramies Odesu" un šīs pilsētas karogu.

"Vistraģiskākais, ka aizritējušo četru gadu laikā Ukrainas vara nav spējusi organizēt pienācīgu izmeklēšanu. Vainīgie masveida cilvēku nāvē izvairījās no soda," uzsvēra Mitrofanovs.

Viņš atzīmēja, ka cilvēki arī turpmāk izies uz ielas ar piketiem šajā dienā, lai atgādinātu gan Ukrainas, gan Eiropas varas iestādēm, ka izmeklēšana ir nepieciešama.

"Vainīgiem ir jābūt sodītiem, citādi Ukraina nekad nekļūs par demokrātisku un brīvu valsti," pārliecināts Mitrofanovs.

Pasākuma video eirodeputāts publicējis savā Facebook.

Četri gadi Odesas traģēdijai

Pēc valsts apvērsuma Ukrainā Antimaidana aktīvisti protesta kārtā izveidoja telšu pilsētiņu Kulikovo laukā, Odesā. 2014. gada 2. maija dienā Grieķu laukuma rajonā sākās nesaskaņas starp Antimaidana aktīvistiem un futbola "ultram" no Harkovas un Odesas, kā arī Eiromaidana radikāļiem. Kautiņš beidzās ar telšu pilsētiņas sagraušanu un Arodbiedrību nama aizdedzināšanu, kurā patvērās Antimaidana pārstāvji. Turklāt uz daudziem no tiem, kas centās izglābties, no radikāļu pūļa šāva.

Kāpņu telpa Odesas Arodbiedrību namā pēc traģēdijas - Sputnik Latvija
Viedoklis
Odesas slaktiņa organizators tiks svinīgi uzņemts Latvijā

Rezultātā ukraiņu radikāļi nogalināja todien 48 cilvēkus: sešus — Grieķu laukuma un tirdzniecības centra "Afina" rajonā (divi no viņiem mira slimnīcās), 42 — Kulikovo laukā un Arodbiedrību namā (trīs mira slimnīcās). Seši cilvēki nomira no šāvienu ievainojumiem, desmit izkrita no degošās ēkas logiem un nositās, 32 gāja bojā no apdegumiem un saindēšanās rezultātā ar tvana gāzi. Vairāk nekā 250 cilvēki cieta.

Starptautiskās organizācijas vairākkārt norādījušas Kijevai uz progresa trūkumu Odesas traģēdijas izmeklēšanā un pieprasa Ukrainas varas iestādēm sodīt vainīgos cilvēku bojāejā. Tikmēr lietas tiesas process tiek ievilkts, tiesnešu kolēģijas nomaiņas dēļ tas sācies no jauna.

Ziņu lente
0