Mikroautobuss Toronto sabraucis desmit cilvēkus

© REUTERS / StringerФургон, совершивший наезд на пешеходов в Торонто, Канада. 23 апреля 2018
Фургон, совершивший наезд на пешеходов в Торонто, Канада. 23 апреля 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Toronto mikroautobuss ietriecies ļaužu pūlī, bojā gājuši 10 cilvēki, vēl 15 ir cietuši. Policija apgalvo, ka vadītājs pastrādāja noziegumu apzināti, taču nesteidzas nosaukt notikušo par teroraktu.

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Traģiskais incidents notika pirmdien dienas laikā (naktī uz otrdienu pēc Latvijas laika). Policija operatīvi noskaidroja vadītāja identitāti – tas izrādījies 25 gadus vecais Aleks Minasjans, kurš iepriekš nav nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, raksta RIA Novosti.

© REUTERS / StringerNozieguma vietā Toronto 2018. gada 23. aprīlī
На месте инцидента с наездом фургона на пешеходов в Торонто, 23 апреля 2018 - Sputnik Latvija
Nozieguma vietā Toronto 2018. gada 23. aprīlī

Viņa motīvi paliek nezināmi. Pēc Kanādas sabiedrības drošības aizsardzības ministra Ralfa Gudeila sacītā, Kanādas varas iestādēm nav informācijas, ka Minasjana mērķi varētu būt G7 samita dalībnieki, kurš norisinājās pilsētā no 21. līdz 23. aprīlim. Taču, kā paziņoja preses konferences laikā vietējās policijas vadītājs Marks Saunderss, mikroautobusa vadītājs tīši uzbrauca virsū cilvēkiem. Par to liecina aculiecinieki. Uz žurnālistu jautājumu, vai notikušo var uzskatīt par teroraktu, Saunderss izvairījās no tiešas atbildes, atgādinot par Ralfa Gudeila paziņojumu, kurš iepriekš uzsvēra, ka incidents "nav saistīts ar nacionālo drošību". Tomēr policijas šefs atzīmēja, ka jāņem vērā visas versijas.

Nāve uz riteņiem

Pēdējo divu gadu laikā Eiropā notika jau vairāki teroristiski uzbrukumi ar transportlīdzekļu izmantošanu. Bēdīgo statistiku 2016. gada vasarā atklāja asiņains slaktiņš Nicā Francijā, kur kravas mašīna lielā ātrumā notrieca cilvēkus krastmalā, kuri atnākuši apskatītu uguņošanu par godu Bastīlijas ieņemšanas dienai. Par uzbrukuma upuriem kļuva 84 cilvēki. Pie stūres atradās 31 gadu vecs tunisietis Mohameds Lauež Bulels. Atbildību uzņēmās teroristiskā organizācija ISIS.

Полиция провела учения по освобождению заложников в центре Риги - Sputnik Latvija
Latviešus sagatavos terorakta gadījumam

Analoģisks terorakts notika 2016. gada 19. decembrī Berlīnē, kad kravas mašīna ietriecās Ziemassvētku gadatirdziņā. Uzbrukuma rezultātā bojā gāja 12 cilvēki. Vaininieks bija 24 gadus vecais tunisietis Aniss Amri, kurš arī bija saistīts ar ISIS. Vēl viens terorakts notika 2017. gada 22. martā Londonas centrā. Noziedznieks ar vieglo mašīnu tīši uzbrauca uz Vestminsteras tilta ietves un, notriecot cilvēkus, aizbrauca līdz britu parlamenta ēkai. Tur viņš ar nazi iedūra policistu un tika nošauts. Par uzbrukuma upuriem kļuva 5 cilvēki. Atbildību par teroraktu uzņēmās ISIS.

Savukārt 2017. gada 7. aprīlī līdzīgs terorakts notika jau pavisam tuvu Latvijai – kravas mašīna ietriecās ļaužu pūlī Stokholmas galvenajā gājēju ielā Drotninggatana par uzbrukuma upuriem kļuva 5 cilvēki.

Ziņu lente
0