Ziemeļkoreja nolēmusi atteikties no kodolieroču izmēģinājumiem

© REUTERS / KCNAПленум ЦК Трудовой партии Кореи
Пленум ЦК Трудовой партии Кореи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīna, ASV, Japāna un Dienvidkoreja augstu novērtēja KTDR valdības lēmumu apturēt kodolizmēģinajumus.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Ziemeļkoreja pasludinājusi jaunu stratēģisko kursu, kas paredz atteikšanos no kodolieroču un raķešu izmēģinājumiem un pievēršanos valsts ekonomiskajai attīstībai, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Встреча Ким Чен Ына и Си Цзиньпина в Пекине - Sputnik Latvija
Video
Ķīnas televīzija demonstrēja Ķīnas un Ziemeļkorejas līderu tikšanos

Šis lēmums pieņemts piektdien Phenjanā Korejas Darba partijas Centrālās komitejas plēnumā. Kims Čenuns paziņoja, ka "jaunais stratēģiskais kurss, kurš visus spēkus veltīs ekonomikas celtniecībai, ir partijas zinātniskā un revolucionārā līnija".

Vienlaikus KTDR saglabās tās rīcībā esošo kodolpotenciālu, taču valsts atteiksies no kodolieroču un ballistisko raķešu izmēģinājumiem, kuru dēļ pret Phenjanu vērstas ANO DP sankcijas. Tās neļauj attīstīt Ziemeļkorejas ārējo ekonomisko darbību.

Plēnuma lēmums vēsta, ka no 21. aprīļa Phenjana pārtrauc kodolizmēģinājumus un starptautisko ballistisko raķešu startus. Šim nolūkam tiks slēgts kodolieroču poligons valsts ziemeļos.

Pasaule apsveic

Ķīnas ārlietu ministrs Lu Kans paziņoja, ka valsts sveic KTDR lēmumu pārtraukt kodolizmēģinājumus.

"Ziemeļkoreja pieņēmusi lēmumu apturēt kodolieroču un raķešu izmēģinājumus, pievērsties ekonomiskajai attīstībai un iedzīvotāju dzīves uzlabošanai. Mēs sveicam šo lēmumu," – teica politiķis.

Arī ASV prezidents Donalds Tramps pozitīvi reaģēja uz KTDR paziņojumu. Viņš informēja, ka gaida samitu ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

"Ziemeļkoreja piekritusi iesaldēt kodolizmēģinājumus un slēgt lielu poligonu. Tās ir labas ziņas Ziemeļkorejai un visai pasaulei – liels progress! Gaidu mūsu samitu," – Tramps vēstīja Twitter tīklā.

Korejas pussalas denuklerizācija

KTDR paziņojumu sveica arī Dienvidkoreja – tā uzskata, ka šāds ceļš radīs pozitīvus apstākļus Korejas samita un KTDR un ASV samita norisei.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs aicina ASV uzsākt pārrunas ar Ziemeļkoreju

"KTDR lēmums liecina par būtisku progresu Korejas pussalas denuklerizācijā… Tas radīs ļoti pozitīvus apstākļus gaidāmā Korejas samita, kā arī KTDR un ASV samita norisei," – vēsta Dienvidkorejas prezidenta administrācija.

Japāna tāpat sveica KTDR paziņojumu, taču valsts Aizsardzības ministrija uzskata KTDR kursu uz kodolizmēģinājumu pārtraukšanu par neapmierinošu.

"KTDR paziņojums nav apmierinošs. It īpaši Japānai, kad (KTDR – red.) paziņojumā nav pieminēta ne atteikšanās no vidējā un mazā darbības rādiusa ballistiskajām raķetēm, ne atteikšanās no kodolieročiem. Ar to nepietiek," – telekanāls NHK citēja Japānas aizsardzības ministra Icunori Onoderi teikto.

Pēc viņa domām, "pašlaik nav īstais brīdis starptautiskajai sabiedrībai mazināt spiedienu pret KTDR".

Ziņu lente
0