ASV pārmet Krievijai "ķīmiskā uzbrukuma" vietas tīrīšanu Sīrijā

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasSituācija Austrumgutā
Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta pārstāve pauda uzskatu, ka Krievijas amatpersonas sadarbojoties ar Sīrijas valdības pārstāvjiem, lai atliktu OPCW misiju Dumā.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. ASV Valsts departaments apgalvo, ka Krievija un Sīrija "tīra" domājamā ķīmiskā uzbrukuma vietu Dumas pilsētā, tāpēc nepielaižot tai OPCW ekspertus, vēsta RIA Novosti. ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Hetere Nauerte pauda uzskatu, ka Krievijas amatpersonas sadarbojoties ar Sīrijas valdības pārstāvjiem, lai nepieļautu vai atliktu OPCW misiju Dumā.

"Mēs uzskatām, ka tas ir mēģinājums veikt savu uzspēlēto izmeklēšanu. Mēs domājam, ka Krievijas amatpersonas kopā ar Sīrijas režīmu strādā, lai iztīrītu domājamo uzbrukumu vietas un novāktu ķīmisko ieroču pielietošanas pierādījumus," — apgalvoja Nauerte.

Valsts departamenta parstāve paziņoja, ka Sīrijas varasiestādes un Krievija esot izdarījušas spiedienu uz dažiem lieciniekiem, lai viņi mainītu savas liecības par notikušo.

"Ķīmiskā uzbrukuma" izmeklēšana

Iepriekš Sīrijas ziņu aģentūra SANA vēstīja, ka Damaska nosūtījusi oficiālu ielūgumu OPCW apmeklēt Dumu. Informācijas avots vēstīja, ka Sīrija ir gatava sniegt speciālistiem nepieciešamo palīdzību. Tāpat Damaska pauda cerību, ka misijas darbs būs parskatāms un balstīsies uz konkrētiem un ticamiem pierādījumiem.

Situācija Austrumgutā - Sputnik Latvija
"Ķīmiskā uzbrukuma" inscenējuma dalībnieks pastāstījis par video ieraksta niansēm

Vēlāk OPCW apstiprināja misijas nosūtīšanu uz Dumu.

Ceturtdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs intervijā RIA Novosti pastāstīja, ka Maskavu satrauc "vairāku spēles dalībnieku centieni likt šķēršļus OPCW misijai Dumā".

Ministrs atgādināja, ka OPCW ekspertu grupa pirms dažām dienām ieradusies Beirutā, lai tālāk dotos uz Dumas pilsētu Sīrijā un "tai jau no rīta bija jāšķērso Sīrijas Arābu Republikas robeža, kur viņus gaidīja Sīrijas ĀM konsulārie darbinieki, lai izsniegtu vīzas".

"Tobrīd viņi nevarēja doties, jo sākās apšaude. Kādam ļoti negribējās, lai viņi savlaicīgi nokļūtu rajonā, par kuru ir runa," — uzsvēra Lavrovs.

Raķešu uzbrukums

14. aprīļa rītā ASV, Lielbritānija un Francija sāka raķešu apšaudi pa Sīrijas valdības objektiem, kuros, viņuprāt, ražoti ķīmiskie ieroči. Tika palaistas vairāk nekā simt raķetes, no kurām 71 notrieca Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēma.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Nebenzja - Sputnik Latvija
Krievija noteikusi veto ASV rezolūcijai Sīrijas jautājumā ANO

Bojāgājušo uzbrukumā nav, kaitējums uz zemes ir minimāls. Krievijas spēki uzbrukuma atvairīšanā nepiedalījās, taču sekoja visām raķetēm.

Raķešu uzbrukumu ASV koalīcija aizbildināja ar "ķīmisko ieroču pielietošanu" Dumas pilsētā, taču ne Krievijas militārie eksperti, ne vietējie iedzīvotāji ķīmiskā uzbrukuma faktu neapstiprināja.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzskata minēto apšaudi par agresijas aktu pret suverēnu valsti.    

Ziņu lente
0