Politika

Indīgā viela no "Skripaļa lietas" patentēta ASV

© REUTERS/Peter NichollsTelts virs soliņa, uz kura atrasti saindētie Sergejs un Jūlija Skripaļi
Telts virs soliņa, uz kura atrasti saindētie Sergejs un Jūlija Skripaļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas oficiālais pārstāvis OPCW informēja, ka viela, kas izmantota incidentā Solsberijā, patentēta ASV.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Indīgā viela, kas it kā izmantota uzbrukumā Krievijas izlūkdienesta bijušajam darbiniekam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai, ražota ASV, kur tā patentēta ķīmisko ieroču kategorijā, paziņoja Krievijas oficiālais pārstāvis OPCW Aleksandrs Šuļgins, vēsta RIA Novosti.

Organizācijas padomes sēdē politiķis demonstrēja ASV Patentu un prečzīmju biroja (United States Patent and Trademark Office) izsniegtu dokumentu, kas datēts ar 2015. gada 1. decembri.

Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: Skripaļu saindēšanai izmantota NATO valstu bruņojumā iekļauta viela

Viņš norādīja, ka iepriekš birojs vērsies pie Krievijas ar lūgumu pārbaudīt "amerikāņu zinātniskā darbinieka T.Rubina izgudrojuma patentēšanas iespējas".

Dokumentā sniegta informācija par speciālas lodes izstrādi ar indīgām vielām paredzētu tilpni. Pastāvīgais pārstāvis OPCW informēja, ka munīciju paredzēts aprīkot ar binārajām komponentēm, kas sāk mijiedarbību trieciena brīdī.

"Vismaz viena no aktīvajām vielām, ar ko iespējams aprīkot doto lodi, pēc izvēles var būt sekojošie nervu aģenti (nerve agents), ieskaitot tabūnu, zarīnu, zomānu, ciklozarīnu, VG, VM, VR, VX un, — uzmanību — pie tipa "Novičok" piederoši aģenti," — citēja dokumentu Šuļgins.

Krievijas oficiālais pārstāvis OPCW uzsvēra, ka tamlīdzīgs formulējums liecina, ka ASV izstrādāti un patentēti "Novičok" tipa aģenti. "Un ne jau kaut kad sen, bet gan tikai pirms dažiem gadiem — patents datēts ar 20105. gada 1. devembri," — norādīja diplomāts.

Viņš atzīmēja, ka meklējumi elektroniskajā resursā google.patents.com ar atslēgas vārdu "Novichok" sniedz vairāk nekā 140 dažādus patentus, kas saistīti ar "kaujas indīgās vielas izmantošanu un aizsargāšanos no tās".

Incidents Solsberijā

4. martā Solsberijas pilsētā Lielbritānijā tika saindēts Krievijā par spiegošanu Krievijas labā notiesātais bijušais izlūkdienestu darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, kā rezultātā izcēlās liels starptautisks skandāls.

Парадемик неподалеку от места, где были найдены Сергей Скрипаль и его дочь в Солсбери - Sputnik Latvija
A234 autors pastāstījis, kādi muļķi ir Skripaļa saindēšanas organizatori

Londona apgalvo, ka incidentā izmantota viela A-234 un pie tā vainojama Krievija. Maskava kategoriski noliedz nepamatotās provokācijas. Krievijas ĀM vairākkārt ieteikusi veikt kopīgu izmeklēšanu, taču Apvienotās Karalistes varasiestādes ieteikumus noraidīja.

Incidenta vietā atrastas vielas ekspertīzi veica Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) speciālisti. Krievija ar viņu slēdzieniem iepazinās. Valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka OPCW tajā publicējusi ķīmiskas vielas sastāvu, taču indīgā aģenta nosaukums nav sniegts.

Ziņu lente
0