Pusmiljons eiro par sliedēm: par jautājumu paliek vilciena Kijeva – Rīga liktenis

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasVilciens Kijevā
Vilciens Kijevā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām nedz par sarakstu, nedz par tarifiem, nedz par vilciena palaišanas datumiem no Kijevas uz Rīgu nav ne runas, paziņoja Latvijas dzelzceļā.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Ukrainas Infrastruktūras ministrija aprīļa vidū paziņoja par vilciena Kijeva — Minska — Viļņa — Rīga palaišanas plāniem, kuram it kā jau esot iepirkti vagoni. Taču, kā noskaidrojies, Latvijas dzelzceļam šis paziņojums izrādījies "patīkams pārsteigums", raksta avīze "Segodņa".

Ukrainas infrastruktūras ministra vietnieks Jurijs Lavreņuks iepriekš savā Facefook lapā paziņoja, ka "Ukrzaļiznicja" (Ukrainas dzelzceļš) jau iepirkusi 28 jaunus pasažieru vagonus Krjukovas vagonu rūpnīcā, kuri tuvākajā laikā kursēs virzienā Kijeva — Minska — Viļņa — Rīga. Pēc viņa sacītā, biļetes cena kupejas vagonā līdz Rīgai sastādīs ap 1855 grivnām (59 eiro).

Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija
Vilciena maršruts Viļņa – Daugavpils tiks atklāts šo sestdien

Avīze "Segodņa" vērsās pēc komentāriem pie Latvijas dzelzceļa. Pēc LDz preses sekretāra sacītā, pagaidām ne par kādiem datumiem, tarifiem un kustības sarakstu vispār neesot runas.

"Šobrīd līgums par šāda vilciena atklāšanu starp visu četru valstu dzelzceļa administrācijām nav parakstīts. Notiek apspriešanas process," atzīmēja Ozols.

Un, saskaņā ar optimistiskākajām prognozēm, agrāk par augustu šādu vilcienu palaist, visticamāk, neizdosies.

Pagaidām neskaidrs paliek jautājums, kas apmaksās Ukrainas vilciena Latvijas infrastruktūras izmantošanu. No Rīgas līdz Lietuvas robežai ir 76 kilometri, turp un atpakaļ 152 kilometri. Par viena kilometra nobraukšanu pasažieru vilcienam ar vilcējlokomotīvi ir jāmaksā 8,40 eiro (ar PVN). Tātad, par viena reisa braucienu dienā — bez lokomotīves degvielas un personāla algu vērtības — tikai "par sliedēm" šim vilcienam būs jāsamaksā 1276 eiro.

Berlīne - Sputnik Latvija
Krievija varētu palaist pasažieru vilcienus no Sanktpēterburgas uz Berlīni caur Rīgu

Ja viņš ies katru dienu, tad tie ir gandrīz pusmiljons eiro gadā — un tikai par infrastruktūras izmantošanu, aprēķināja izdevumā. Vai Ukraina būs gatava tik daudz maksāt par Latvijas sliežu izmantošanu, un vai šos ieguldījumus segs ienākumi, nav zināms.

Ja runājam par pasažieru plūsmu no Rīgas, tad stabils Latvijas iedzīvotājiem tas varētu būt posmā Rīga — Viļņa. Jo tālāk — braucienam līdz Kijevai, tranzītam caur Baltkrieviju Latvijas pilsoņiem nepieciešama apdrošināšana un tranzīta vīzas.    

Ziņu lente
0