Krievija noteikusi veto ASV rezolūcijai Sīrijas jautājumā ANO

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasKrievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Nebenzja
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Nebenzja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasīlijs Ņebenzja paskaisroja, ka ar jaunās rezolūcijas palīdzību ASV cenšas atjaunot kopējo izmeklēšanas mehānismu.

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Krievija bloķējusi ANO Drošības padomē ASV rezolūciju par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā izmeklēšanas jauno mehānismu, vēsta RIA Novosti.

Par dokumentu balsoja 12 DP locekļi, pret — Krievija (ANO DP pastāvīgais loceklis) un Bolīvija, Ķīna atturējās.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasīlijs Ņebenzja paskaidroja, ka ar jaunās rezolūcijas palīdzību ASV cenšas atjaunot kopējo izmeklēšanas mehānismu, kas "sevi apkaunojis", notiesājot suverēnu valsti — Sīriju — bez apstiprinošiem datiem.

Diplomāts atzīmēja, ka Vašingtona kārtējo reizi ierosina balsot par dokumentu, kas nav saņēmis DP pastāvīgo locekļu vienprātīgu atbalstu.

"Autori zina, ka tas (ASV rezolūcijas projekts — red.) neatbilst Krievijas viedoklim un netiks pieņemts," — uzsvēra diplomāts.

ANO Drošības padome nepieņēma arī Krievijas rezolūcijas projektu, jo tas nesaņēma nepieciešamās deviņas balsis.

ASV iesniegtajā projektā teikts, ka pēc ANO jaunās misijas (UNIMI) ziņojuma izskatīšanas ANO Drošības padomei ir jāpaziņo par rezolūcijas Nr. 2118 ("Par starptautiskās kontroles noteikšanu pār ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā un to iznīcināšanu") pārkāpumu un spert soļus saskaņā ar ANO Statūtu VII nodaļu, kurā paredzētas darbības miera apdraudējuma situācijā.

ASV triecienkuģis USS Donald Cook - Sputnik Latvija
WSJ: ASV nosūtījuši divus eskadras kuģus Sīrijas virzienā

Vašingtona uzskata, ka misijai jānomaina ANO OPCW ekspertu grupa ķīmisko ieroču pielietojuma gadījumu izmeklēšanai Sīrijā.

"Ķīmiskais uzbrukums" Dumā

Aizvadītajā nedēļā internetā parādījās ziņas par ķīmisko ieroču pielietošanu Dumas pilsētā Sīrijā. Rietumvalstis par notikušo apsūdzēja Damasku.

ASV valdība informēja, ka izvērtē "militāras atbildes" iespējas SAR valdības spēku darbībām. Pirmdien ASV prezidents Donalds Tramps norādīja, ka pieņems lēmumu par soļiem pret SAR valdību tuvāko 48 stundu laikā.

Vienlaikus Krievijas Naidīgo pušu samierināšanas centrs noliedza informāciju par ķīmisko ieroču pielietojumu Austrumu Gutā. Organizācijas eksperti ieradās domājamā incidenta vietā un nekonstatēja nekādas toksīnu pēdas. Turklāt centra speciālisti nav atraduši vietējās slimnīcās pacientus ar simptomiem, kuri raksturīgi indīgu vielu pielietošanas gadījumos.

Ziņu lente
0