Ķīna ieviesīs nodevas lielam skaitam preču no ASV

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2. aprīļa Ķīna jau ieviesusi nodevas 128 preču importam no ASV, atbildot uz ASV administrācijas lēmumu palielināt tarifus tērauda un alumīnija importam.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Pekina ievieš nodevas vairāk nekā simt precēm no ASV, paziņoja RIA Novosti, atsaucoties uz Ķīnas Centrālo televīziju.

Флаг Китая - Sputnik Latvija
Ķīna devusi ASV stingru atbildi pret tirdzniecības kara pieteikumu

"Ķīnas Valsts padome pieņēma lēmumu par nodevas ieviešanu 25% apmērā 106 precēm 14 kategorijās, kas tiek ievestas no ASV, tostarp sojas pupiņām, automašīnām un ķīmiskās rūpniecības produkcijai," – informēja Ķīnas Centrālā televīzija.

Šāda ir valsts atbilde pēc Vašingtonas publicētā Ķīnā ražoto preču plašā saraksta, ko plānots aplikt ar nodevām.

Tirdzniecības pasākumu ieviešanas termiņi būs atkarīgi no tā, kad Savienoto Valstu valdība paziņos par savu nodevu ieviešanu precēm no ĶTR, ziņo telekanāls.

Ķīna aicināja PTO locekļus pretoties ASV ekonomikas politikai

4. aprīlī Pekina aicināja visus Pasaules tirdzniecības organizācijas locekļus pretoties Vašingtonas protekcioniskajai politikai tirdzniecības sfērā, informēja Ķīnas pastāvīgais pārstāvis PTO Čžans Sjančens.

Viņš uzsvēra, ka ASV darbības nopietni sagrāvušas PTO pamatus un radījuši nebijušus draudus daudzpusējās tirdzniecības sistēmai.

Ķīna spers simetriskus atbildes soļus ASV lēmumiem, viņš piebilda.

"Tie ir nepieciešami pasākumi, lai reaģētu uz ārkārtas situāciju un attaisnotas darbības tirdznieciskā protekcionisma izplatīšanās apspiešanai," – uzsvēra Čžans Sjančens.

"Tirdzniecības karš"

Marta beigās ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja memorandu "Par cīņu ar Ķīnas ekonomisko agresiju", kas ļauj ieviest ierobežojumus produkcijai no Ķīnas. ASV prezidents norādīja, ka Ķīnai tas varētu izmaksāt aptuven 60 miljardus dolāru.

Запретный город в Пекине, Китай - Sputnik Latvija
Ķīnas Aizsardzības ministrija pārmet ASV iejaukšanos valsts iekšējā politikā

Tramps uzsvēra, ka jaunie importa tarifi nepieciešami, lai aizsargātu "Amerikas nacionālo drošību", un pievērsa uzmanību tam, ka ASV tirdzniecības deficīts preču apmaiņā ar Ķīnu 2017. gadā sasniedzis rekordu – 375 miljardus dolāru.

No 23. marta saskaņā ar prezidenta rīkojumu spēkā stājušās nodevas tērauda ievešanai 25% apmērā un alumīnija importam 10% apmērā.

Ķīnas Valsts padomes vicepremjers Lu He informēja, ka Savienotās Valstis pārkāpj starptautiskās tirdzniecības noteikumus, kas kaitē Ķīnas interesēm, taču nenāk par labu arī ASV un visai pasaulei."

Rezultātā ar mērķi aizsargāt savas intereses un kompensēt zaudējumus Ķīna no 1. aprīļa ieviesusi nodevas 128 precēm no ASV. 120 precēm, tostarp augļiem nodeva sastāda 15%, astoņām precēm, tostarp cūkgaļai – 25%.

Ziņu lente
0