ES atteikusies pildīt ASV prasības jautājumā par kodoldarījumu ar Irānu, vēsta diplomāts

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги стран участников Евросоюза
Флаги стран участников Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV, Lielbritānija, Francija un Vācija diskutē par darījumu ar Irānu. Šī gada janvārī ASV prezidents piedraudēja atteikties no kodoldarījuma, ja ES valstis "neizlabos līguma briesmīgos trūkumus".

RĪGA, 5. aprīlis — Sputnik. Eiropa nevēlas mainīt kodoldarījumu ar Irānu vai izstrādāt papildu vienošanos, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja augsta līmeņa amatpersona no Eiropas diplomātiskajām aprindām Vašingtonā.

"Tā nav Eiropas pozīcija," – paskaidroja diplomāts, atbildot uz jautājumu par to, kāds ir Eiropas valstu viedoklis par ASV prasību izstrādāt papildu vienošanos Kopējam Visaptverošajam rīcības plānam (KVRP).

Patlaban ASV un "Eiropas trijotne" (Lielbritānija, Francija un Vācija) piedalās pārrunās nesen izveidotās darba grupas ietvaros, kuras uzdevums – apspriest darījumu ar Irānu. Šī gada janvārī ASV prezidents piedraudēja atteikties no kodoldarījuma, ja ES valstis "neizlabos līguma briesmīgos trūkumus".

"Mēs apspriežam nevis papildu vienošanos, bet gan jautājumus ārpus KVRP ietvariem," – uzsvēra ziņu aģentūras sarunbiedrs.

Diplomāts pieļāva, ka nākotnē, iespējams, tiks izstrādāta jauna vienošanās, kas fiksētu dažus pašreizējā darījuma nolikumus.

Jautāts par sarunām ar ASV, viņš piezīmēja, ka "vēl būtu pāragri teikt, kas no tā iznāks".

B-52 - Sputnik Latvija
ASV kodola doktrīna apdraud Baltijas valstis

Iepriekš ASV Valsts departamenta pārstāvis intervijā RIA Novosti norādīja, ka darba grupa ir "pēdējā iespēja" vienošanās saglabāšanai, un ASV nepagarinās pret Teherānu vērsto sankciju atcelšanas režīmu, ja sabiedrotie Eiropā atteiksies kopā ar Vašingtonu strādāt pie vienošanās. Valsts departaments uzsvēra, ka "ASV nekavējoties atkāpsies no darījuma, ja prezidents nonāks pie slēdziena, ka vienošanos panākt neizdosies".

2015. gada 14. jūlijā Irāna un seši starptautiskie vidutāji (Krievija, ASV, Lielbritānija, ĶTR, Francija un Vācija) panāca vēsturisko vienošanos par Irānas kodolprogrammas ilggadējās problēmas atrisināšanu: tika pieņemts Kopējais Visaptverošais rīcības plāns, kura izpildes gadījumā tiek atceltas pret Irānu vērstās ekonomiskās un finansiālās sankcijas, ko ieviesa ANO DP, ASV un ES.

Ziņu lente
0