Politika

Sešpadsmit valstis izraidīs Krievijas diplomātus "Skripaļa lietas" dēļ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV un ES karogi
ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV informēja, ka ir gatavas veikt jaunus pasākumus gadījumā, ka Krievija atbildēs uz diplomātu izraidīšanu.

RĪGA, 27. marts — Sputnik. Savienotās Valstis izsūtīs sešdesmit Krievijas diplomātus sakarā ar Krievijas ārējā izlūkdienesta kādreizējā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanu Lielbritānijā, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz Baltā nama amatpersonas sniegto informāciju.

"Mēs izsūtām 48 diplomātiskās misijas darbiniekus un vēl 12 ANO misijas darbiniekus. Kopā — 60 diplomātus," — viņš pavēstīja.

Bez tam Vašingtona slēdz Krievijas ģenerālkonsulātu Sietlā. Šo soli Baltais nams pamatoja ar "ģenerālkonsulāta tuvumu vienai no zemūdeņu bāzēm".

"ASV veic šos pasākumus līdz ar sabiedrotajiem NATO un partneriem visā pasaulē, atbildot uz Krievijas soli — kaujas ķīmiskā ieroča pielietošanu Lielbritānijā — pēdējo (gadījumu — red.) starp tās ilgstošajām destabilizējošajām darbībām pasaulē," — apgalvoja administrācijas darbinieks.

ASV informēja, ka ir gatavas veikt jaunus pasākumus gadījumā, ka Krievija atbildēs uz diplomātu izraidīšanu.

Pasākumi no Eiropas Savienības puses

Par Krievijas diplomātu izsūtīšanu paziņoja arī Francija, Polija, Ukraina, Čehija, Lietuva, Igaunija, Dānija un Latvija.

Latvijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Krievijas atbildes pasākumi uz diplomātu izsūtīšanu no Latvijas būs stingrākas

Pa četriem diplomātiem tiks izsūtīti no Francijas un Polijas, pa trim — no Lietuvas un Čehijas. Kijeva izūta 13 diplomātiskās pārstāvniecības darbiniekus, Latvija — vienu diplomātu un kompānijas "Aeroflot" darbinieku. Igaunija izsūtīs no valsts kara atašeju.

Aizvadītajā nedēļā ES valstu līderi saskaņoja kopējo paziņojumu jautājumā par incidentu Solsberijā, saskaņojot ar Londonas vērtējumu par "visai ticamu" Krievijas atbildību un "cita ticama skaidrojuma" trūkuma.

ĀM pārstāvis pastāstīja aģentūrai RIA Novosti, ka tuvākajā laikā Krievija simetriski atbildēs uz šiem soļiem.

Skripaļa lieta

Iepriekš vēstīts, ka 4. martā Lielbritānijā, Solsberijas pilsētā bez samaņas tika atrasts Krievijas ārējās izlūkošanas dienesta bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Latvijas un Lietuvas karogi - Sputnik Latvija
Vairākas ES valstu Ārlietu ministrijas izsaukušas Krievijas vēstniekus

Lielbritānija apgalvo, ka par viņu saindēšanu ar vielu A234 vainojama Krievija. Pēc notikušā Lielbritānija izraidīja 23 Krievijas diplomātus un iesaldēja kontaktus ar Maskavu augstākajā līmenī. Krievija, atbildot uz šādu rīcību, izraidīja vairākus Lielbritānijas diplomātus, slēdza konsulātu Sanktpēterburgā un paziņoja par Lielbritānijas padomes darbības pārtraukšanu.

Lielbritānija cenšas ietekmēt Krieviju ar citu valstu palīdzību, aicinot tās veikt pasākumus pret Maskavu. Pēc ES samita Briselē aptuveni 20 valstis informēja, ka tiek izskatīta iespējama Krievijas diplomātu izraidīšana vai savu diplomātu atsaukšana no KF sakarā ar incidentu Solsberijā.

Pie tam nav nekādu reālu pierādījumu, kas liecinātu par Krievijas vainu. Maskava uzskata Londonas apsūdzības par provokāciju. Krievijas prezidents atgādināja, ka ķīmisko ieroču Krievijas rīcībā nav — tie iznīcināti starptautisko novērotāju uzraudzībā.

Ziņu lente
0