Politika

Mediji: Tramps ir gatavs sekot ES piemēram un izsūtīt Krievijas diplomātus

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps ir gatavs izsūtīt Krievijas diplomātus sakarā ar "Skripaļa lietu", taču līdz tam grasās sagaidīt analoģiskus soļus no saviem Eiropas sabiedrotajiem.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Par to vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz aģentūru Bloomberg un tās informētajiem informācijas avotiem. Saskaņā ar aģentūras informāciju, par diplomātu izsūtīšanu ASV varētu paziņot jau pirmdien, 26. martā.

Neskatoties uz to, informācijas avoti pieļauj, ka prezidenta lēmums nav galīgs. Pēc viņu sacītā, pirms māt ar roku Krievijas diplomātu izsūtīšanai, Tramps vēlas sagaidīt līdzīgus soļus no saviem Eiropas sabiedrotajiem.

Latvijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Krievijas atbildes pasākumi uz diplomātu izsūtīšanu no Latvijas būs stingrākas

Iepriekš, kā raksta RIA Novosti, ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve Hetere Nauerte paziņoja par Štatu gatavību nodemonstrēt solidaritāti Lielbritānijai sakarā ar "Skripaļa lietu", taču piebilda, ka pagaidām Valsts departaments nevar paziņot par kaut kādām konkrētām darbībām.

Sestdien, 24. martā, britu avīze The Times uzrakstīja, ka jautājumu par Krievijas diplomātu izsūtīšanu sakarā ar "Skripaļa lietu" izskata divdesmit Eiropas valstis, tostarp, Latvija.

Apsūdzības uz līdzenas vietas

GIP bijušais pulkvedis Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija tika atrasti 4. martā bezsamaņas stāvoklī britu Solsberi pilsētā. Lielbritānijas valdībā apgalvo, ka cietušos noindēja nervus paralizējošas iedarbības vielu, kura it kā esot ražota Krievijā. Taču nekādu pierādījumu par Krievijas saikni ar šo noziegumu Londona tā arī nav sniegusi.

Neskatoties uz pierādījumu trūkumu, britu premjerministre Terēza Meja 14. martā apsūdzēja Krieviju sakarā ar noindēšanu un paziņoja, ka Londona izsūtīs 23 Krievijas diplomātus un pārtrauc visus sakarus augstākajā līmenī.

ES - Sputnik Latvija
Times: aptuveni 20 Eiropas valstis plāno izsūtīt Krievijas diplomātus

Savukārt atbildes kārtā Krievija ĀM pasludināja 23 Lielbritānijas vēstniecības darbiniekus par persona non grata. Tāpat ĀM brīdināja Londonu par to, ka, ja no tās puses sekos jebkādas nedraudzīga rakstura rīcības, tad Maskava patur tiesības citām atbildes rīcībām.

"Skripaļa lieta" kļuvusi par vienu no galvenajiem ES samita tematiem 22. un 23. martā, pēc kura rezultātiem Eiropas Savienība pauda pilnu solidaritāti Lielbritānijai. Taču savstarpēja "nosodoša" pasākuma kārtā Brisele aprobežojās vien ar ES vēstnieka Krievijā atsaukšanu uz konsultācijām.

Neskatoties uz to, par gatavību izskatīt jautājumu par Krievijas diplomātu izsūtīšanu nacionālajā līmenī paziņoja vienlaikus vairākas Eiropas Savienības valstis, tostarp, Latvija.

Maskava noliedz jebkādus sakarus ar noindēšanu, savukārt ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs nosauca visas apsūdzības par "štruntu". Krievija aicina veikt savstarpēju Solsberi incidenta izmeklēšanu. Turklāt Izmeklēšanas komiteja no savas puses uzsākusi krimināllietu sakarā ar uzbrukumu Krievijas pilsones Jūlijas Skripaļas dzīvībai.    

Ziņu lente
0