Politika

Ķīnas Aizsardzības ministrija pārmet ASV iejaukšanos valsts iekšējā politikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas Tautas Republika pieprasa ASV nemainīgi pildīt savas saistības un labot kļūdas – nepieļaut likuma "Par braucieniem uz Taivānu" īstenošanu, pārtraukt oficiālos sakarus ar Taivānu un ieroču pārdošanu Taivānai, lai nekaitētu mieram un stabilitātei Taivānas šauruma rajonā.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Ķīnas Aizsardzības ministrija paudusi protestu sakarā ar "Likuma par braucieniem uz Taivānu" pieņemšanu ASV, ko iespējams vērtēt kā iejaukšanos ĶTR iekšpolitikā, kā arī Ķīnas un ASV bruņoto spēku attiecību apdraudējumu, teikts Ķīnas AM oficiālā pārstāvja U Caņa paziņojumā, vēsta RIA Novosti.

"16. martā ASV tika parakstīts "Likums par braucieniem uz Taivānu", un Ķīnas bruņotie spēki kategoriski iebilst pret to," — paziņoja U Caņs, viņš uzsvēra, ka Taivāna ir Ķīnas daļa, un Taivānas jautājums pieder pie ĶTR iekšējām lietām.

"Tas ir "vienotās Ķīnas" principa un Ķīnas-ASV kopīgo komunikē nolikumu nopietns pārkāpums, tā ir iejaukšanās ĶTR iekšpolitikā, kas kaitē abu valstu bruņoto spēku sakaru attīstībai," — piebilda U Caņs.

Самолеты ВВС США - Sputnik Latvija
Politika
Trampa administrācija plāno lielas bruņojuma piegādes Taivānai

Viņš norādīja, ka Ķīna pieprasījusi ASV nemainīgi pildīt savas saistības un labot kļūdas — nepieļaut likuma "Par braucieniem uz Taivānu" īstenošanu, pārtraukt oficiālos sakarus ar Taivānu, pārtraukt sakarus ar Taivānas bruņotajiem spēkiem un ieroču pārdošanu Taivānai, lai izvairītos no kaitējuma Ķīnas un ASV BS attiecībām un neapdraudētu mieru un stabilitāti Taivānas šauruma rajonā.

Dienu iepriekš Ķīnas vēstniecība Vašingtonā publicēja paziņojumu, kurā pauda neapmierinātību un kategorisku protestu sakarā ar attiecībā likuma pieņemsāļnu ASV. Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps atļāva oficiālo delegāciju apmeklējumus ar Taivānu, parakstot "Likumu par braucieniem uz Taivānu", kas atbalsta ASV un Taivānas jebkāda līmeņa amatpersonu savstarpējās vizītes. Likums atbalsta arī ASV un Taivānas attiecību tālāku nostiprināšanos.

Ķīnas valdības un salu provinces oficiālās attiecības pārtrūka 1949. gadā, kad pēc sakāves pilsoņu karā pret Ķīnas komunistisko partiju Gomiņdana spēki ar Čanu Kaiši priekšgalā pārcēlās uz Taivānu. Lietišķie un neformālie sakari atjaunojās 80. gadu nogalē. Kopš 90. gadu sākuma puses sāka sazināties ar nevalstisko organizāciju starpniecību — tās veicināja Pekinas Asociācija attiecību attīstībai pāri Taivānas šaurumam un Taibejas Fonds apmaiņai pāri šaurumam.

Ziņu lente
0