ES uzskata ASV ārzonu par neuzticamu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš 2017. gada decembra Eiropas Padome ieviesusi īpašu kontroli pār Karību baseina ārzonu – tā tiek kritizēta par caurskatāmības trūkumu nodokļu dokumentācijā. ASV teritorijas iekļaušana sarakstā, iespējams, saistīta ar augošo tirdzniecisko karu ES un ASV starpā.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Eiropas Padome otro reizi pēdējo trīs mēnešu laikā ieviesusi grozījumus valstu un teritoriju sarakstā, kuras nesadarbojas ar Eiropas Savienību jautājumā par nodokļu nemaksātājiem un vietējās nodokļu dokumentācijas pārskatāmību, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu "Delovije vedomosti".

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Eirodeputāts no Latvijas apkaros naudas atmazgāšanu

Portāls atzīmē, ka sarakstā notikusi rotācija ārzonu sarakstā, kuras nerada ES nodokļu iestāžu uzticību: to starpā trīs izslēgtas no saraksta, trīs tam pievienotas. Bahreinas, Māršala salu un Sentlūsijas vietā sarakstā iekļautas Bahamas, Sentkitsa un Nevisa — Britu Sadraudzības locekļi, kā arī Virdžīnas (ASV). Pēc "aizdomīgo ārzonu" saraksta pirmās publikācijas 2017. gada 5. decembrī (tolaik sarakstā bija 17 jurisdikcijas) EP pieņēma lēmumu īpaši kontrolēt Karību reģiona salu valstu nodokļu sistēmu stāvokli. Procesa turpinājumā tika nosūtīti paziņojumi šo valstu atbildīgajām iestādēm 2018. gada janvārī ar lūgumu apstiprināt darbības ar mērķi uzlabot nodokļu nomaksas pārskatāmību.

Atzīmēts, ka Bahreina, Māršala salas un Sentlūsija spērušas politiskus soļus un guvušas progresu, lai Eiropas Savienībai par tām vairs nerastos bažas. Norādīts, ka atbilstošo sadarbības pasākumu īstenošana nodokļu jomā tika vērīgi kontrolēta un pārbaudīta.

Bahamas, Sentkitsa un Nevisa un Virdžīnu salas tika iekļautas sarakstā, jo nav demostrējušas politiskās darbības pietiekamā mērā, lai nomierinātu Eiropas kontroles iestādes.

Iepriekš vēstīts, ka Eiropas Savienības un ASV starpā plešas plašumā tirdzniecības karš, kas izcēlies Vašingtonas pretekcionisko pasākumu rezultātā. ASV prezidents Donalds Tramps pamato savas administrācijas darbības ar ES vadības nedraudzīgo rīcību pret ASV precēm un korporācijām. Pie tam ES rit vērienīgs darbs ar mērķi identificēt nodokļu nemaksātājus un ārzonas, kas ar tiem sadarbojas. 

Ziņu lente
0