Le Monde: eksperti apšauba Krievijas sakarus ar Skripaļa saindēšanu

© pixabayПузырек с ядом
Пузырек с ядом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav skaidrs, kāpēc Krievijas specdienestiem izmantot indi, kura uzreiz padara viņus par galvenajiem aizdomās turamajiem.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Nervus paralizējošo vielu "Novičok", ar kuru, pēc britu varas iestāžu apgalvojumiem, saindēja bijušo GIP pulkvedi Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju, varētu sintezēt daudzās valstīs, RIA Novosti citē Le Monde.

Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Latvija nosodīja Sergeja Skripaļa noindēšanu un atbalstīja Lielbritāniju

Izdevums sniedz vairāku ekspertu viedokļus, kuri uzskata, ka šādu indīgo vielu ražošanai nepieciešamas labi aprīkotas laboratorijas, kas nodrošina augstu drošības līmeni. Visbiežāk šādiem parametriem atbilst valsts iestādes.

Londonas universitātes Neorganiskās ķīmijas nodaļas profesors Andrea Sella uzsvēra, ka Krievija nav vienīgā valsts, kura varētu ražot "Novičok".

Viņam piekrīt arī Līdsas Universitātes toksikologs Alasters Hejs, kurš vispār apšauba Maskavas sakarus ar Skripaļa noslepkavošanu. Pēc viņa sacītā, nav skaidrs, kāpēc Krievijas specdienestiem izmantot indi, kas uzreiz padara viņus par galvenajiem aizdomās turamajiem. Pastāv "daudz efektīvākas slepkavības metodes", kuras ne tik acīmredzami asociējas ar kādu atsevišķu valsti, atzīmēja Hejs.

Skripaļa lieta

Bijušo GIP pulkvedi Sergeju Skripaļu un viņa meitu atrada bezsamaņā 4. martā Solsberijas pilsētas centrā. Londonā apgalvo, ka viņus saindēšot ar Krievijas izcelsmes nervus paralizējošo vielu.

Terēza Meja paziņoja, ka "ar augstu varbūtības iespēju" ar saindēšanu ir saistīta Maskava, un pieprasa paskaidrojumus. Krievijas ĀM nosauca šo paziņojumu par "cirka šovu" un kārtējās uz provokācijas balstītas politiskās kampaņas uzsākšanu. Diplomātiskās iestādes vadītājs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka britu varas iestādes nav sniegušas nekādus pierādījumus vai oficiālus pieprasījumus šajā lietā.

Ziņu lente
0