Burbons, sviests, tērauda produkcija: ES sagatavojusi Trampam atbildes nodevas

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV un ES karogi
ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība divu mēnešu laikā varētu ieviest atbildes nodevas amerikāņu precēm, sarakstā ir tērauda, rūpniecības un lauksaimniecības produkcija.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Eirokomisija un ES valstis veic pārrunas, lai ASV pārskatītu savus nolūkus ieviest tērauda un alumīnija nodevas. Ja Donalds Tramps nepārdomā, Eiropas Savienība varētu aplikt ar nodevu amerikāņu tēraudu, rūpniecības un lauksaimniecības produkciju, pagaidu preču saraksts jau ir gatavs, paziņoja tirdzniecības eirokomisāre Sesīlija Malmstrēma, vēsta RIA Novosti.

Marta sākumā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ASV ieviesīs importa nodevas tēraudam 25% apjomā un alumīnijam pēc 10% likmes. Viņš atzīmēja, ka nodevas būšot spēkā ilgstošā laika posmā. Lēmums par nodevu ieviešanu vēl nav parakstīts, taču, saskaņā ar tirdzniecības eirokomisāres datiem, tas varētu tikt izdarīts jau tuvāko dienu laikā.

Президент США Дональд Трамп, архивное фото - Sputnik Latvija
Politika
Tramps piedraudējis Eiropas Savienībai ar nodokli automašīnām

Pēc eirokomisāres Sesīlijas Malmstrēmas sacītā, Eirokomisija un ES valstis veic pārrunas, lai ASV pārskatītu savus nolūkus ieviest tērauda un alumīnija nodevas.

"Mēs, komisijā, kā arī dalībvalstis veic intensīvas pārrunas ar mūsu amerikāņu partneriem, mēs jau ilgi nodarbojamies ar to, lai mēģinātu viņiem paskaidrot (mūsu pozīciju — red.) un palūgt Vašingtonai pārdomāt," pateica Malmstrēma.

Pēc viņas sacītā, ja ASV prezidents ieviesīs tērauda un alumīnija importa nodevas, Eiropas Savienība varētu aplikt ar nodevu amerikāņu tēraudu, rūpniecības un lauksaimniecības produkciju.

"Tika apspriest pagaidu saraksts. Tagad tas tiks iesniegts ES dalībvalstu izskatīšanai un tuvākajā laikā varētu tikt publicēts," pateica Malmstrēma, noslēdzot Eirokomisijas sēdi, kurā tika izskatīta situācija.

Pēc Malmstrēmas sacītā, "sarakstā ir tērauda produkcija, rūpniecības un lauksaimniecības produkcija", tostarp, viskijs "burbons", zemesriekstu sviests, apelsīnu sula. Iepriekš aģentūra Bloomberg paziņoja, ka sarakstā varētu tikt iekļauti t-krekli, džinsi, kosmētika un citas patērētāju preces no ASV, motocikli un izklaides kuģi.

Atbildes nodevas amerikāņu produkcijai varētu tikt ieviestas divu mēnešu laikā. Taču Malmstrēma uzsvēra, ka Eirokomisija garantē pasākumu atbilstību tirdzniecības politikai, kuras ES varētu pieņemt atbildes kārtā uz jaunajām ASV nodevām, PTO normām.

"Kas attiecas uz atbilstību PTO normām, mēs EK cieši strādājam ar tiesību dienestu, lai garantētu (apspriežamo pasākumu — red.) stabilitāti, lai visi pasākumi atbilstu PTO normām," pateica eirokomisāre.

Tirzdniecības karos viegli zaudēt

Eiropas Savienības valstu līderi samitā martā apspriedīs interešu aizsardzību no ASV nodevām, tostarp, atbildes pasākumus, paziņoja Eiropas Padomes vadītājs Donalds Tusks.

Donalds Tramps un Sji Dziņpins - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīna atzinusi: Tramps ir bezcerīgs

"Pēc (ASV) prezidenta (Donalda) Trampa paziņojuma parādījušās nopietna tirdzniecības strīda briesmas starp ASV un citām valstīm, tostarp, ES," pateica Tusks. Pēc viņa sacītā, "pienācis laiks visiem politiķiem abās Atlantijas pusēs rīkoties atbildīgi".

"Tā kā prezidenta Trampa paziņojumam var būt sekas mūsu pilsoņiem un Eiropas uzņēmējiem, nerunājot par pasaules ekonomiku, es piedāvāšu ES līderiem sarīkot tirdzniecības jautājumu ārkārtas apspriešanu gaidāmajā samitā," pateica Tusks. Pēc viņa sacītā, ES "ir jāņem vērā skaidrs mērķis: atbalstīt pasaules tirdzniecību un, ja nepieciešams, pasargāt eiropiešus no tirdzniecības satricinājumiem, tostarp, proporcionālas atbildes veidā atbilstoši PTO normām".

Viņš uzsvēra, ka tirdzniecības kari — tas ir slikti un viņos viegli zaudēt. Tā viņš komentēja ASV prezidenta Donalda Trampa vārdus par to, ka "tirdzniecības kari — tas ir labi, un tajos viegli uzvarēt".

"Tramps nesen pateica, ka, es citēju, "tirdzniecības kari — tas ir labi, un tajos viegli uzvarēt". Taču viss ir tieši otrādi. Tirdzniecības kari — tas ir slikti, un tajos viegli zaudēt," pateica Tusks.

"Automobiļu" jautājums

Izņemot nodomus ieviest tērauda un alumīnija nodevas, Tramps paziņoja, ka ASV varētu ieviest 25% nodevas automobiļiem no ES.

Eiro - Sputnik Latvija
Dzīve pēc Brexit: nabagā Latvija neietiks Eiropas Savienotajās Valstīs

"Viņi sūta mašīnas un visu pārējo uz ASV. Viņi var darīt visu, ko vien vēlas, taču, ja viņi to darīs, tad mēs ieviesīsim 25% nodevas viņu automobiļiem. Un, ticiet man, ilgi šādi viņi turpināt nevarēs," pateica Tramps preses konferencē pēc pārrunām ar Zviedrijas premjerministru Stēfanu Lēfvenu.

Atbildot uz to, Eirokomisijā paziņoja, ka uzskata Trampa paziņojumus par Eiropas automobiļu importu par nepareiziem. EK atzīmēja, ka Eiropas autoražotāji rada daudzas darba vietas ASV. Pēc Malmstrēmas sacītā, "ASV vienu vai divus miljonus automobiļu ražo Eiropas kompānijas".

"(Paziņojums) par automobiļiem nav pamatots ar faktiem, mēs būsim priecīgi sniegt faktus, jo tas (Eiropas kompāniju ražošana — red.) rada daudz darba vietu Amerikā," pateica eirokomisāre.

Ziņu lente
0