Kurts Volkers vēlas likvidēt Doņecku un Lugansku

© CC BY-ND 2.0 / U.S. Embassy Kyiv UkraineСпецпредставитель США по Украине Курт Волкер, архивное фото
Спецпредставитель США по Украине Курт Волкер, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis Ukrainas jautājumos Kurts Volkers izteicās, ka pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas tautas republikām nav vietas Ukrainas Konstitūcijā.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas tautas republikas (DTR un LTR) ir jāizformē, lai tiktu izpildīti Minskas protokoli, paziņoja ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis Ukrainas jautājumos Kurts Volkers, uzstājoties Hudson Institute, vēsta RIA Novosti.

"Tām (DTR un LTR – red.) nav vietas Ukrainas konstitucionālajā sistēmā. Minskas protokolu mērķis ir Ukrainas suverenitātes un teritoriālās vienotības atjaunošana, un šie veidojumi ir jāizformē," – paziņoja Volkers.

Viņš atzīmēja, ka konflikta noregulēšanas ceļš Ukrainas austrumos ir paredzēts Minskas protokolos un pauda cerību, ka miernešu ievešana Donbasa teritorijā palīdzēs īstenot protokolus. Pēc Volkera domām, pēc miernešu kontingenta dislokācijas reģionā vietējās vēlēšanas būšot iespējams noorganizēt pusgada laikā, un pēc tam DTR un LTR teritorijas pāriešot Kijevas kontrolē.

Pie tam politiķis atzīmēja Donbasa iedzīvotāju neuzticēšanos valdībai Kijevā un uzsvēra, ka Ukrainas valdību gaida liels darbs, lai atjaunotu attiecības ar pašpasludināto republiku iedzīvotājiem.

Kurta Volkera izteikumus Donbasa jautājumā komentēja Krievijas senators Aleksejs Puškovs. Viņš norādīja, ka bez Doņeckas un Luganskas piekrišanas miernešus Donbasā ievest neizdosies.

"Volkers prasa ne vairāk, ne mazāk kā LTR un DTR likvidāciju. Laikam jau ir aizmirsis, ka tās ir Minskas protokolu daļa. Un bez viņu piekrišanas Donbasā nebūs nekādu miernešu. Ar tādu pieeju Volkera misijas perspektīva kļūst aizvien niecīgāka," – Puškovs pauda Twitter.

Ukrainas valdība 2014. gada aprīlī sāka militāru operāciju pret LTR un DTR, kuras deklarēja suverenitāti pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā dzīvības zaudējuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Situācijas noregulēšana Donbasā tiek apspriesta arī Minskas kontaktu grupas pārrunās. Kopš 2014. gada septembra tā pieņēmusi tris protokolus, kuri reglamentē soļus konflikta deeskalācijas nolūkiem.

Ziņu lente
0