ASV pārmet Krievijai nodomu sagraut valsts enerģētisko tirgu

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasASV Kongresa ēka. Foto no arhīva
ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV pārmet Krievijai centienus sociālajos tīklos apspriest risku, ko apkārtējai videi nes slānekļa gāzes ieguve, - tādējādi notiekot manipulācijas ar ASV enerģētikas tirgu.

RĪGA, 3. marts — Sputnik. ASV tur aizdomās Krieviju par manipulācijām ar Savienoto Valstu enerģētikas tirgu sociālajos tīklos Facebook un Twitter. Šo viedokli ziņojumā paudusi ASV Pārstāvju palātas Zinātnes, kosmosa un tehnoloģiju komiteja, vēsta RIA Novosti.

Jau oktobrī komitejas vadītājs Lamārs Smits lūdza kompānijas sniegt informāciju par "Krievijas organizāciju" pirktu reklāmu sociālajos tīklos, kas vērsta pret izrokamā kurināmā ieguvi un frekingu. Komiteja klāstīja, ka ķildas kurinošās publikācijas sociālajos tīklos "negatīvi ietekmējot vairākus enerģētikas sektorus, kā rezultātā tiekot apslāpēti zinātniskie pētījumi un izstrādes izrokamā kurināmā sektorā un paplašināts dabasgāzes potenciāls".

Страница сайта Twitter в окне браузера компьютера - Sputnik Latvija
Politika
Twitter aizliedzis Russia Today un Sputnik publicēt reklāmu

Ziņojumā norādīts, ka laika posmā no 2015. līdz 2017. gadam Twitter, Facebook un Instagram parādījušies vairāk nekā 9 tūkstoši "Krievijas paziņojumu" par ASV enerģētisko politiku.

"Krievija izmantoja amerikāņu sociālos tīklus kā sava koordinētā darba elementu ASV enerģētiskā tirgus sagraušanai un iekšējās enerģētiskās politikas ietekmēšanai," — teikts ziņojumā.

Frekings ir energoresursu, tostarp arī slānekļa gāzes ieguves metode, ko asi kritizē virkne ekspertu un ekologu. Tā aizliegta vairākās valstīs, arī Ņujorkas un Vermontas štatos. Šī tehnoloģija ir ASV "slānekļa revolūcijas" pamatā, kas būtiski ietekmēja pasaules naftas tirgu un noveda pie energoresursu cenu krišanās.

Iepriekš ASV jau paudušas bažas par Eiropas "pārliecīgo atkarību" no Krievijas gāzes. Kā alternatīvu Vašingtona aktīvi popularizē savus sašķidrinātās gāzes piegādes projektus, kas eiropiešiem izmaksās daudz dārgāk. Šī iemesla dēļ Vašingtona uzstājas arī pret jauno gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" un atklāti vēsta par nodomu tam pretoties.

2017. gada 14. jūnijā ASV Senāts apstiprināja grozījumus, kuri paredz paplašināt sankcijas pret KF. Piemeram, likumprojektā teikts, ka ASV turpinās pretoties gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem, ņemot vērā tā kaitīgo ietekmi uz Eiropas Savienības enerģētisko drošību un gāzes tirgus attīstību Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī enerģētikas reformām Ukrainā.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) emblēma - Sputnik Latvija
WikiLeaks publicējis kārtējo CIP dokumentu paketi

Krievija jau vairākkārt ir informējusi, ka projekts "Ziemeļu straume 2" ir ekonomiska iniciatīva un tēzei par kaitējumu Eiropas enerģētiskajai drošībai nav pamata — gluži pretēji, gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus samazināt tranzīta riskus un palielinās gāzes piegāžu drošību.

ASV pārmet Maskavai iejaukšanos valsts iekšējās lietās, tostarp arī ar sociālo tīklu starpniecību. Piemēram, pērnā gada septembrī sociālais tīkls Facebook vēstīja, ka nodos ASV Kongresam datus par reklāmu, ko it kā esot nopirkuši "roboti no Krievijas" ar mērķi ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu kampaņu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot Facebook pārstāvju teikto, paziņoja, ka Maskava nekad nav publicējusi sociālajos tīklos reklāmu, kas tik ļoti ieinteresējusi amerikāņu varasiestādes. 

Ziņu lente
0