Somija atteikusies atmaksāt naudu kompānijai Tallink

CC0 / pixabay / Uz prāmja klāja
Uz prāmja klāja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Augstākā tiesa atteikusies izmaksāt ārvalstu kuģniecības kompānijām ostu un navigācijas nodevas, neskatoties uz agrāk pieņemtajiem lēmumiem. Kopumā runa ir par vairāk nekā 90 miljoniem eiro.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Somijas Augstākā tiesa pieņēmusi lēmumu, ka strīds, kas ilga vairākus gadus starp ārvalstu kuģniecības kompānijām, tostarp arī Tallink, un Somijas valsti par ostu un navigācijas nodevām, tiek izšķirts par labu atbildētājam — Somijas valstij, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz izdevumu "Delovije vedomosti", kurš atzīmēja, ka tādējādi Igaunijas kuģniecības kompānijai nav izdevies atgūt Somijai nomaksātās naudas sumnmas vairāk nekā 34 miljonu eiro apmērā (kopā ar procentiem), ko kompānija centusies panākt kopš 2015. gada.

Паромная переправа на Сааремаа. - Sputnik Latvija
Sāmsalā izvēlas prāmju kompāniju reisiem uz Latviju

Kompānija Tallink iesniedza prasību par to, ka likums par ostas un navigācijas nodevām, kurš stājies spēkā Somijā kopš 2006. gada janvāra, neatbilst Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem un principiem par atteikšanos no diskriminācijas.

Pēc Igaunijas kompānijas pārstāvju domām, tarifs kuģiem, kuri veic starptautiskos pārvadājumus, bija augstāks nekā iekšējo līniju kuģiem. Eiropas komisijas spiediena rezultātā Somija bija spiesta grozīt likumu.

2015. gadā Tallink un vēl 52 vietējām un ārvalstu kuģniecības kompānijām Helsinku apgabala tiesā izdevās panākt lēmumu savā labā par aptuveni 91 miljona eiro atmaksu, taču Somijas nodokļu dienesti tiesas lēmumu apstrīdēja, un sākās tiesvedība.

2016. gada vasarā Helsinku apelācijas tiesa nolēma, ka prasību apmierināšanas termiņš ir beidzies, un apgabala tiesas lēmumu atcēla. Tieši šo lēmumu pēdējā laikā apstrīdēja kompānija Tallink.

Tagad, pēc Somijas domām, lietā par ostu un navigācijas nodeveu atgriešanu ir pielikts punkts. Pagaidām netiek ziņots, vai Tallink plāno apstrīdēt lēmumu Eiropas Savienības tiesās.

Ziņu lente
0