ASV prezidentu biktstēvs, jeb Kas bija Bilijs Grems

© REUTERS/Keith Bedford /File PhotoBilijs Grems
Bilijs Grems - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viņsaulē aizgājis plaši pazīstamais garīdznieks un telesludinātājs. 99 gadu vecumā miris slavenākais baptists pasaulē.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Trešdien, 21. februārī ASV miris Bilijs Grems — pazīstamākais kristīgais sludinātājs. Viņš nodzīvojis gandrīz gadsimtu un kļuvis par slavenāko baptistu pasaulē, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pazīstamākais garīdznieks pasaulē

Bilijs Grems dzimis 1918. gada 7. novembrī Šarlotes pilsētā Ziemeļkarolīnas štatā. Pēc skolas Grems iestājās koledžā, taču viņam nepatika kārtība, kāda tajā valdīja, un viņš vairākkārt mainīja mācību iestādi, līdz saņēma humanitāro zinātņu bakalaura grādu antopoloģijā Ilinoisas štatā.

Народная артистка России Людмила Сенчина - Sputnik Latvija
Viņsaulē aizgājusi dziedātāja Ludmila Senčina

Divus mēnešus pēc koledžas beigšanas viņš apprecēja savu kursabiedreni Rufi Bellu, kura dzemdēja viņam piecus bērnus. Jau studiju gados 1939. gadā Grems tika iesvētīts garīdznieka kārtā un pat zināmu laiku kalpoja ciema baznīcā.

Savos sprediķos Grems bija tik daiļrunīgs, ka 1949. gadā, kad ieradās ar cirka telti Losandželosā, lai uzstātos, viņam nācās pagarināt uzturēšanās laiku no trim līdz astoņām nedēļām. Savā evaņģēlista akcijā viņš guva tādus panākumus, ka kļuva par nacionāla mēroga reliģisko zvaigzni ASV.

Grems bija labi pazīstams ar Mārtinu Luteru Kingu un savos sprediķos uzstājās pret segregāciju. Viņš iemaksāja ķīlas naudu par Kinga atbrīvošanu, kad sabiedriskais darbinieks tika aizturēts demonstrācijās.

"Kristietība nav reliģija tikai baltajiem cilvēkiem, neļaujiet nevienam teikt jums: "Tas ir baltajiem, bet tas — melnajiem! Kristus pieder visiem cilvēkiem," — paziņoja Grems sprediķī Dienvidāfrikā 1973. gadā.

Ilgus gadus Grems bija Dienvidu baptistu konvencijas priesteris. Tā ir lielākā baptistu organizācija pasaulē. ASV šajā protestantu kopienā ir vairāk nekā 15 miljoni sekotāju.

12 prezidenti un Tramps

"Lielais Bilijs Grems ir miris. Viņam nebija līdzīgu! Viņa trūkumu izjutīs visu konfesiju kristieši. Ļoti īpašs cilvēks," — savā lapā Twitter uzrakstīja ASV prezidents Donalds Tramps.

Mihails Zadornovs - Sputnik Latvija
Foto
Humora filozofs un ironijas maģistrs: viņsaulē aizgājis Mihails Zadornovs

Lai arī Grems bija Demokrātiskās partijas loceklis, tuvāk viņš sazinājās ar republikāņiem prezidentiem Dvaitu Eizenhaueru un Ričardu Niksonu. Pie viņš bija amerikāņu prezidentu garīgais padomnieks, sākot no Harija Trumena līdz Barakam Obamai.

60 reizes Hellapa institūts iekļāva viņu Zemes cienījamāko iedzīvotāju reitinga pirmajā desmitniekā. Pie tam populārākais prezidents ASV vēsturē Ronalds Reigans tādu godu izpelnījies tikai 31 reizi.

"Ja man būtu iespēja sākt visu no jauna, es pacenstos izvairīties no jebkādām politiskām kampaņām. Vienīgais godājamais darbs garīdzniekam — nest Dieva vārdu," — Grems atzina kādā intervijā pēc došanās atpūtā.

Maskavā bijis kā tūrists

 

Padomju Savienību Bilijs Grems pirmo reizi apmeklēja 1959. gadā kā tūrists. Divus gadus vēlāk viņs devās 12 dienas ilgā turnejā pa PSRS, apmeklējot ar sprediķiem dažādas pilsētas. Toreiz viņš apmeklēja arī Tallinu, kur tikās ar nākamo patriarhu Alekseju.

Церемония прощания  с покойным королем Таиланда - Sputnik Latvija
Video
Sēru gājienā Taizemes iedzīvotāji atvadījās no sava karaļa

1988. gadā Bilijs Grems apmeklēja Krievzemes kristīšanas tūkstošgades svinības kā Krievijas pareizticīgo baznīcas goda viesis. Toreiz viņš sludināja pareizticīgo un evaņģēliskajās baznīcās Maskavā un Kijevā.

1992. gadā Grems stadionā "Olimpijskij" Maskavā trīs dienas lasīja sprediķus. Kopumā viņa auditorija pārsniedza 150 tūkstošus cilvēkus.

Lielais garīdznieks aizgājis viņsaulē 2018. gada 21. februārī 99 gadu vecumā savās mājās Montreatas pilsētā Ziemeļkarolīnas štatā.

Ziņu lente
0