Politika

Izraēla pārmetusi Polijas premjeram netaktisku izturēšanos

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasIzraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turpinās divu valstu strīds par Polijas parlamenta sagatavoto likumprojektu, kas paredz atbildību par poļu tautas apsūdzēšanu Otrā pasaules kara noziegumos.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir sašutis par Polijas premjerministra Mateuša Moravecka paziņojumu Minhenes konferencē par atsevišķu ebreju tautības pārstāvju sakariem ar Holokaustu, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Šie vārdi ir kaut kas nedzirdēts," — komentēja Polijas valdības vadītāja paziņojumu viņa Izraēlas kolēģis. Viņš norādīja, ka "problēmu rada nespēja saprast vēsturi un netaktiska attieksme pret mūsu tautas traģēdiju".

Netanjahu sadusmoja Moravecka atbilde uz izraēliešu žurnālista Ronena Bergmana jautājumu, vai, saskaņā ar jauno likumu, tiks sodīts stāsts par to, kā viņa poļu tautības kaimiņi kara laikā gribējuši nodot viņa māti vāciešiem.

"Netiks. Netiks uzskatīti par krimināllikuma pārkāpumu paziņojumi par to, ka vaininieki bija poļi, tāpat kā ebreji, krievi, ukraiņi un vācieši," — teica Polijas premjers.

Likums par Nacionālās atmiņas institūtu un strīdi par dokumentu

Likums par Nacionālās atmiņas institūtu, ko apstiprinājušas abas parlamenta palātas un parakstījis Polijas prezidents Andžejs Duda, izraisījis Varšavas strīdu ar Izraēlu un Ukrainu.

Telaviva ir sašutusi par Holokausta noliegšanu. Izraēla atgādina daudzus gadījumos, kuros poļi piedalījušies ebreju vajāšanā kara laikā un pat pēc tā, un pierāda, ka likuma rezultātā tiek izkropļota Holokausta vēsture un reabilitēti noziegumu dalībnieki.

Polijas prezidents Andžejs Duda - Sputnik Latvija
Polijas prezidents parakstījis likumu par "Banderas ideoloģiju"

Izraēla pieprasa izslēgt no poļu likuma pantus, kuri draud ar sodu vai brīvības atņemšanu līdz trim gadiem katram, kurš "publiski un par spīti faktiem" apgalvos, ka poļu tauta vai Polijas Republika ir "atbildīga vai līdzatbildīga par Trešā reiha nacistu noziegumiem" un citiem "noziegumiem pret pasauli, cilvēci un kara noziegumiem".

Kijeva uztraucas, ka sods, kas paredzēts Polijas normatīvajos aktos par Volīnijas slaktiņa noliegšanu, kā arī "Banderas ideoloģijas" propagandu, varētu kaitēt valstī strādājošo ukraiņu tiesībām.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Minhenes konferences ietvaros apsprieda ar Polijas premjeru Mateušu Moravecki likumu par Banderas ideoloģijas aizliegšanu. Viņi vienojušies "atstāt vēsturi vēsturniekiem" un izslēgt no dienas kārtības "jutīgos jautājumus, lai pievērstos patiešām svarīgām lietām".

Atgādināsim, ka iepriekš Polijas prezidents Andžejs Duda iesniedza Konstitucionālajā tiesā likumu par Holokaustu, lai pārbaudītu tā atbilstību valsts Pamatlikumam.

 

Ziņu lente
0