Politika

VFR pastāstīja par Krievijas darbībām "Ziemeļu straumes 2" būvdarbu norisē

© AP Photo/Dmitry LovetskyZiemeļu straume
Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrijas kanclers Sebastjans Kurcs paziņoja, ka viņa valsts viedoklis par gāzesvada projektu ir ļoti pozitīvs.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Krievija ievēro "Ziemeļu straumes 2" gāzesvada projekta spēles noteikumus gan ārzonā, gan arī no vācu regulatora viedokļa puses, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Vācijas ĀM vadītāju Zigmāru Gabrielu.

Par to VFR ārpolitikas iestādes vadītājs pastāstīja 54. Minhenes drošības konferences ietvaros vācu uzņēmēju organizētajās brokastīs ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu.

Turklāt, kā uzsver Gabriels, Trešās enerģētiskās paketes noteikumu  piemērošana šim projektam tā būvdarbu laikā "iedragā uzticību Eiropai".

Atbildot uz to, Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka tiem, kuri cenšas "torpedēt "Ziemeļu straumi 2", tā ekonomiskās priekšrocības Eiropai ir acīmredzams.

Vēlāk Austrijas kanclers Sebastjans Kurcs, uzstājoties Minhenes konferencē, paziņoja, ka viņa valsts viedoklis par projektu ir ļoti pozitīvs, taču "jāņem vērā dažu ES partneru intereses un iebildumi".

Eiropā notiek diskusijas par projekta "Ziemeļu straumes 2" īstenošanu. Daļa valstu, tostarp, Baltijas republikas, Ukraina, Polija un dažas citas valstis pretojas tā celtniecībai.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Polija lūdz Ameriku sodīt eiropiešus par "Ziemeļu straumi 2"

Pret to iestājas arī ASV, kuras ir ieinteresētas dārgās sašķidrinātās dabasgāzes piegādēs Eiropai. Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka projekta "Ziemeļu straume 2" politizēšana ir muļķīga, Krievija vienmēr ir bijusi uzticams ES naftas un gāzes piegādātājs.

Pērnajā rudenī Eirokomisija piedāvāja ieviest grozījumus ES gāzes direktīvā. To mērķis ir panākt, lai noteiktas ES enerģētiskās likumdošanas normas tiktu attiecinātas uz visiem gāzesvadiem ES teritorijā, kuri iet no vai uz trešajām valstīm. Šobrīd šīs normas neattiecas uz gāzesvadu jūras posmiem, tātad arī uz "Ziemeļu straumes 2" projektu.

Projekts paredz divu gāzesvada cauruļu celtniecību ar kopējo jaudu līdz 55 miljardiem kubikmetru gāzes gadā no Krievijas uz Vāciju caur Baltijas jūru. Jauno cauruļvadu plānots uzbūvēt blakus "Ziemeļu straumei".    

Ziņu lente
0