The Guardian: Nīderlande slīkst govju mēslos

© pixabayPlūdi un govis
Plūdi un govis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazā Nīderlande baro visu pasauli ar pienu un piena produktiem, savukārt pati spiesta tikt galā ar govju mēslu kalniem.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Nīderlande nav liela valsts, tomēr ieņem piekto vietu starp piena eksportētājiem pasaulē, taču 1,8 miljoni govju ražo pārāk daudz mēslu, raksta The Guardian.

Rezultātā lauksaimnieki atbrīvojas no mēsliem nelegāli — valsts pārkāpj ES noteikumus par fosfātu saturu augsnē, savukārt amonjaka izmeši negatīvi ietekmē gaisa kvalitāti. Pasaules dabas fonds (WWF) aicina valsti samazināt lopu skaitu par 40% tuvākajos desmit gados un panākt, lai piensaimniecības nozare varētu tikt galā ar pašu mēslojumu.

Govis fermā - Sputnik Latvija
Pēc dažiem gadiem Latvijas laukos, iespējams, vairs nebūs veterināru

"Mēs uzlabojām produktivitāti un efektivitāti pēdējo gadu laikā, taču par kādu cenu apkārtējai videi? Mums ir viens no zemākajiem bioloģiskās daudzveidības līmeņiem Eiropā, saglabājušies vien 15% mūsu ekosistēmas," — saka Natasja Ulermane, Nīderlandes WWF Lauksaimniecības departamenta vadītāja.

Apmēram 80% Nīderlandes fermu ražo vairāk mēslu, nekā pēc likuma drīkstētu izmantot savā saimniecībā. Lai izvairītos no šiem ierobežojumiem, lauksaimnieki maksā aptuveni 550 miljonus eiro gadā par mēslojuma izvešanu. Nesen noskaidrojies, ka daži no viņiem izvairās no tēriņiem, izvedot mēslojumu tikai pēc dokumentiem, savukārt patiesībā viņi mēslo ar to laukus.

Nīderlandē jau tā ir atļauts bērt uz laukiem vairām mēslojuma, nekā citās ES valstīs, taču ātra piena sektora attīstība pēdējos gados ievērojami paaugstinājusi fosfātu līmeni augsnē. ES spiediena ietekmē valsts valdība bija spiesta maksāt lauksaimniekiem kompensācijas, lai pārliecinātu viņus samazināt govju skaitu.

"Mēs nevēlamies būt intensīva lauksaimniecības sektora daļa. Nīderlande ir kā liela pilsēta. Katram ir māja, pietiekami daudz ēdiena un laba dzīve, tādēļ mēs varam domāt par dabu," — saka Ričards Šepers, Rabobankas analītiķis.

Piens - Sputnik Latvija
Kooperatīvi apvienojas pret zemajām piena iepirkuma cenām

Tomēr ne visi piekrīt tam, ka valsti nekavējoties ir jāglābj no govju mēsliem. Martins Šoltens, Vāgeningenas universitātes zootehnikas departamenta vadītājs, saka, ka piena ražošanas samazināšana "būs pretrunā ar mūsu pienākumu barot pasauli".

Holandes govju liktenim ir jābūt atkarīgam no lauksaimniecības tirgus, apgalvo Nīderlandes Piena ražotāju asociācija.

"Visā pasaulē palielinās piena patērētāju skaits; no eksportētājvalstu puses būtu naivi pārtraukt eksportu. Mūsu reģions ir ideāli pielāgots piena ražošanai," — paziņoja Asociācijas pārstāve.

Taču politiskais atbalsts lauksaimniecības sektoram Nīderlandē samazinās: aizritējušajās vēlēšanās labus rezultātus parādīja divas partijas, kas aicina samazināt govju skaitu — "Zaļie kreisie" un "Dzīvnieku aizsardzības partija". Galvenais piena ražotājs valstī, FrieslandCampina, sācis piemaksāt lauksaimniekiem, kuru govis ganās brīvās ganībās, un sadarbojas ar WWF bioloģiskās daudzveidības palielināšanas jautājumā lauksaimniecībās.    

Ziņu lente
0