Norvēģija atvedusi uz Olimpiādi "brīnumzāles"

© REUTERS / KAI PFAFFENBACHNorvēģijas olimpiskās izlases treniņi Phjončhanā
Norvēģijas olimpiskās izlases treniņi Phjončhanā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šis un tas no Norvēģijas olimpiskās izlases aptieciņā atrodamajiem līdzekļiem ir labi pazīstams slavenajiem riteņbraucējiem, kuri atzinušies dopinga lietošanā.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā Norvēģijas izlase ieradusies ar aptieciņu, kurā esošajiem preparātiem ir spēcīgāks efekts nekā bēdīgi slavenajam eritropoetīnam, teikts TV 2 Norge materiālā. Rakstu pilnā apjomā pārtulkojis un pārpublicējis portāls InoSMI.

Paņēmuši katram gadījumam

Kad norvēģu telekompānija publicēja informāciju par preparātiem, ko valsts izlases mediķi atveduši uz Olimpiādi, no pirmā acu uzmetiena šķita, ka runa ir par lielu daudzumu pretastmas preparātu. Taču sarakstā ir vielas, kas rezultātus ietekmē vairāk nekā astmas līdzekļi, piemēram, kenakorts un celestons.

Тренировка олимпийской сборной Норвегии в Пхенчхане - Sputnik Latvija
Norvēģu astmatiskie olimpieši tiek turēti aizdomās par dopingu

Abi preparāti ir kortikosteroīdi ar pretiekaisuma efektu. To lietošana ir ļoti strīdīga, jo tie, vienkāršāk sakot, efektīvi palīdz izvadīt no organisma taukus, neietekmējot kāju muskuļus. Atlēti var izmantot šos preparātus, ja viņiem ir tā saucamā terapeitiskās lietošanas atļauja (TUE), taču principā tie ir aizliegti.

Norvēģijas izlases ārstu grupas vadītāja Mona Kēldsberga paziņoja, ka šos preparātus komanda paņēmusi līdzi "katram gadījumam".

"Kenakorts ir kortizons, ko iespējams izmantot alerģiskas reakcijas, cīpslu vai sinoviālās somiņas iekaisuma gadījumā. Preparāta lietošanai injekcijām muskuļaudos nepieciešama atļauja TUE no SOK vai Antidopinga administrācijas un pārvaldes sistēmas. Šos preparātus paņēmām līdzi katram gadījumam. Kopumā mūsu sportisti šīs zāles lieto reti. Celestons parasti tiek izmantots cīpslu, sinoviālās somiņas un locītavu traumu gadījumos," — paskaidroja sporta mediķe.

Uz jautājumu, vai norvēģu sportistiem ir atļauja preparātu lietošanai sacensību laikā, Kēldsberga attrauca, ka tas ir dienesta noslēpums.

Brīnumdopings

Kenakorts un celestons ir preparāti, kuru lietošanu WADA cenšas aizliegt. Vairākus gadus tos ļaunprātīgi izmantoja lielāko velosipēdistu komandu dalībnieki. Pāris gadu desmitus velosportu viens pēc otra satricināja dopinga skandāli.

Олимпийский факел Лондон - 2012 - Sputnik Latvija
Rodčenkovs apsūdzēja britu sportistus dopinga lietošanā
2016. gadā noskaidrojās, ka velosportists Bredlijs Viginss trīs gadus pēc kārtas saņēmis atļauju kenakorta lietošanai pirms lielākajām sacensībām — "Tour de France" 2011. un 2012. gadā, kā arī "Giro d'Italia" 2013. gadā. Recepte bija vienkārša: izlikties, ka tev ir iekaisums, saņemt medicīnisko atļauju un lietot preparātu sacensību laikā.

Arī slavenā amerikāņa Lensa Ārmstronga vienīgā pozitīvā analīze 1999. gadā saturēja kenakortu.

Dāņu velobraucējs Mikaels Rasmusens pastāstīja, ka uzmanība jāpievērš arī celestonam.

"Tam ir tikpat spēcīgs efekts kā kenakortam. Tas ir betametazons, ko iespējams pielietot injekcijas formā (diprofoss)," — paskaidroja sportists.

Viņš pastāstīja, ka divās viņa agrākajās komandās šie preparāti izmantoti sistemātiski.

"Mani nepārsteidz (preparātu esamība Norvēģijas izlasē — red.). Var parādīties daudz svarīgu iemeslu tik spēcīgu preparātu (ļaunprātīgai) lietošanai kā kenakorts un celestons. Gan vienu, gan otru aktīvi izmanto kā līdzekļus labāku rezultātu sasniegšanai velosportā un citos sporta veidos, kas prasa izturību," — paziņoja Rasmusens.

Savukārt velobraucējs Devids Millars arzina, ka kenakorts bijis stiprākais dopings no visiem, ko viņš jebkad lietojis.

"Tas ir ļoti spēcīgs kortikosteroīds. Tās trīs reizes, kad lietoju šo vielu, man viss izdevās ļoti viegli. Par velosipēdista vēlmi novājēt bieži nākas maksāt ar spēku zudumu, taču ar mani tā nebija. Es izskatījos kā mašīna, muskuļi reljefi izcēlās, pa visu ķermeni iezīmējās asinsvadi," — atceras sportists.

Скелетонист Мартинс Дукурс, Латвия - Sputnik Latvija
Dukurs nesaprot, kāpēc krievi ar viņu nesveicinās

Millars atzīmēja, ka preparāts ietekmējis viņa prāta spējas.

"Mainījās mans psiholoģiskais stāvoklis, pastiprinājās bezmiegs, bieži mainījās garastāvoklis. Es lietoju eritropoetīnu un testosteronu, kuri rada daudz lielākas izmaiņas asinīs. Tacu kenakorts bija vienīgais preparāts, pēc kura lietošanas cilvēks trīs dienas vēlāk pavisam mainījās," — atzina sportists.

Vācu velosportists Jorgs Jakše norādīja uz kenakorta radīto ārkārtējo efektu.

"Efekts bija ārkārtējs. Cilvēks ļoti novājē. Dopings sadedzina taukus. Ja to izmantot pirms Tour de France, pirmās nedēļas laikā zaudē 1-2 kilogramus. Nepatikšanu ar veselību būs mazāk, nebūsi tik noguris, jo spēki atjaunojas ātrāk pretiekaisuma efekta dēļ. Tas ir "vecās skolas" dopings," — paskaidroja Jakše. 

Ziņu lente
0