Ungārija aicina ievest EDSO novērotājus Aizkarpatos

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasUkrainas karogs
Ukrainas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ungārijas Aizkarpatu savienības ēkas aizdedzināšanas mēģinājums Užgorodā radījis asu Ungārijas Ārlietu ministrijas reakciju – Ungārija aicina ievest EDSO novērotājus visā Ukrainas teritorijā.

RĪGA, 6. februāris — SputnikUngārijas Ārlietu ministrija aicina ievest EDSO novērotājus Ukrainas Aizkarpatu apgabalā, teikts Ungārijas valdības vietnē.

Svētdien telekanāls "112 Ukraina" informēja, ka nezināmas personas iemetušas pudeli ar degmaisījumu Ungārijas Aizkarpatu savienības ēkā Užgorodā. Ukrainas Nacionālās policijas apgabala pārvaldes preses sekretāte Tatjana Ščegoļeva pastāstīja RIA Novosti, ka policija noskaidro dūmu cēloni Ungāru kultūras savienības ēkā. Domājams, noticis dedzināšanas mēģinājums. Ukrainas ārlietu ministrs incidentu nosodīja.

​"Lai kādas būtu emocijas, tomēr "Molotova kokteilis" šonakt Ungāru savienības ēkā Užgorodā ir kaunpilns ceļš. Nosodu tādas darbības," — viņš uzrakstīja savā lapā Twitter.

Ungārijas ĀM paziņojumā teikts, ka "šie notikumi apstiprina Ungārijas iniciatīvas leģitimitāti, kas paredz EDSO novērotāju klātbūtni Ukrainā ne tikai valsts austrumos, bet arī rietumu rajonos".

"Mēs sagaidām, ka Ukrainas varasiestādes pēc iespējas ātrāk atradīs noziedzniekus un uzzinās, kāda iemesla dēļ viņi veikuši tamlīdzīgas darbības. Mēs gaidām, ka Ukrainas varasiestādes garantēs Aizkarpatu ungāru drošību," — teikts paziņojumā.

Spriedze Ukrainas un Ungārijas attiecībās iestājās, veidojoties diskusijām par Ukrainas likumu par izglītību. Normatīvais akts, kas būtiski mazina iespēju mācīties mazākumtautību valodās, stājās spēkā 28. septembrī un tiks ieviests pakāpeniski — līdz 2020. gadam.

Vairāku valstu, tostarp Ungārijas un Rumānijas valdības pavēstīja, ka likums pārkāpj mazākumtautību tiesības Ukrainā. Arī Krievija uzskata, ka normatīvais akts pārkāpj valsts konstitūciju un starptautiskās saistības. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto pavēstīja, ka Budapešta iniciēs Ukrainas un ES asociācijas vienošanās pārskatīšanu šī normatīvā akta dēļ.

Ziņu lente
0