Politika

Polija lūdz Ameriku sodīt eiropiešus par "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankas"Ziemeļu straume"
Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis aicinājis ASV sodīt Eiropas uzņēmumus par dalību gāzesvada projektā "Ziemeļu straume 2".

RĪGA, 30. janvāris — Sputnik. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, iedvesmots pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, aicinājis Vašingtonu sodīt Eiropas uzņēmumus, kuri piedalās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" projektā, vēsta Sputnik Igaunija.

Iepriekš Brisele pauda neapmierinātību ar Vašingtonas nodomu sodīt uzņēmumus, kuri sadarbojas ar Krieviju, un piedraudēja ar atbildes sankcijām.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons - Sputnik Latvija
Rekss Tillersons: "Ziemeļu straume 2" grauj Eiropas drošību

"Mūsuprāt tas ir ļoti svarīgs aspekts pārrunās ar Savienotajām Valstīm, — paziņoja premjerministrs Mateušs Moraveckis par Nord Stream 2 intervijā Polijas izdevumam Dziennik Gazeta Prawna, kurš citē visus vadošos Eiropas plašsaziņas līdzekļus.

27. janvārī Polijas valdības vadītājs tikās ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu. Šī tikšanās atgādināja lietišķas pārrunas par investīcijām ASV sašķidrinātās dabasgāzes piegāžu organizēšanā Polijā, kuras gāzes patēriņu par divām trešdaļām pašlaik sedz Krievija.

Intervijā Moreveckis atzīmēja, ka "gāzes piegādes avotu diversifikācija ir saistīta ne tikai ar Polijas, bet arī visa reģiona enerģētisko drošību".

"ASV vēlas investēt infrastruktūas paplašinašanā, lai pieņemtu (Polijā — red.) SDG piegādes un nosūtītu uz citām valstīm," — teica Polijas ministru prezidents. Viņš aicināja ASV sodīt Eiropas kompānijas, kas piedalās projektā "Ziemeļu straume 2".

Atbrauks saimnieks, viņš mūs iztiesās

Runa ir par lielākajiem enerģētiskajiem uzņemumiem Vācijā, Francijā, Austrijā un Lielbritānijā: kompānijām OMV, Wintershall (BASF meitasuzņēmums), Engie, Shell, Uniper (E.On meitasuzņēmums), kuri investējuši lielus līdzekļus jaunā gāzesvada būvdarbos pāri Baltijas jūrai. Iepriekš Brisele pauda neizpratni un pat aizkaitinājumu par pērnvasar ASV pieņemto likumu par sankcijām pret Krieviju, kas paredz sodīt Eiropas kompānijas par dalību enerģētiskajos projektos kopā ar Maskavu.

Turcijas karogs - Sputnik Latvija
Kāpēc "Turcijas straume" ir svarīga Ankarai un satrauc ASV
Eiropas Savienība saglabāja tiesības spert atbildes soļus, ja ASV patiešām noteiks soda sankcijas pret Eiropas kompānijām, kā arī nepārprotami paziņoja, ka Eiropas enerģētiskā politika ir pašas Eiropas darīšana. Šo notikumu rezultātā pasliktinājās Briseles un Vašingtonas attiecības, un to fonā Polijas premjerministra paziņojums izskatās kā izaicinājums Eiropas Savienībai.

Attiecības ES varasiestāžu, Berlīnes un Polijā valdošās partijas "Likums un taisnība" starpā grūti nosaukt par saulainām. Varšavai aizvien biežāk liek saprast, ka tās domstarpības gandrīz visos mūsdienu Eiropas politiskajos jautājumos kaitē ES integrācijai un var beigties ar to, ka Polijai tiks atņemtas balsstiesības ES Padomē. Polija runā par Berlīnes "diktātu" un iespējām izstāties no ES.

Tiesa, intervijā izdevumam Dziennik Gazeta Prawna valsts premjerministrs Mateušs Moraveckis informēja, ka valdībai nav scenārija, kas ļautu valstij izstāties no ES. "Neviens tādu scenārija variantu neuztver nopietni, — paskaidroja politiķis. — PolExit ir tikpat ticama kā DeutchExit. Polija ir un paliks Eiropas Savienības daļa."

Ziņu lente
0