Politika

Krievijas tirdzniecības pārstāvis Polijā: Baltijas AES varētu palīdzēt Polijas ekonomikai

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasBaltijas AES būvdarbi
Baltijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija nevēlas ielaist savā tirgū lēto elektroenerģiju no Baltijas AES, lai arī tā sekmētu valsts atbilstību Eiropas klimatiskās politikas prasībām.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Baltijas atomelektrostacijas elektroenerģija varētu palīdzēt Polijas ekonomikai, paziņoja Krievijas tirdzniecības pārstāvis Polijā Vladimirs Ņefedovs intervijā RIA Novosti.

"Krievija vairākkārt vērsusies pie partneriem Polijā ar ierosinājumu uzbūvēt pārrobežu elektrības konektoru ar Kaļiņingradas apgabalu, kur plānots uzcelt Baltijas AES. Taču šis ierosinājums nemainīgi saduras ar mūsu partneru nevēlēšanos pat diskutēt par šo jautājumu," — pastāstīja Ņefedovs.

Испытания ядерного оружия - Sputnik Latvija
Austrija un Eiropas Komisija gatavas tiesāties par AES Ungārijā

Viņš uzskata, ka šāds lēmums būtu ļoti piemērots Polijas ekonomikai.

"Ņemot vērā Polijā acīmredzamo elektroģenerācijas rezerves jaudu deficītu, kā arī nepieciešamību pielāgot nacionālo elektroenerģētiku Eiropas klimata politikai, kas prasa samazināt elektroenerģijas ražošanu no oglēm, kas veido 85% elektroenerģijas ražošanas apjoma Polijā, papildu elektroenerģijas avots no Krievijas, mūsuprāt, būtu Polijas ekonomikas interesēs," — paskaidroja tirdzniecības pārstāvis.

Viņš ir pārliecināts, ka Polijas valdības nevēlēšanās ielaist Krievijas elektroenerģiju Polijas tirgū ir saistīta ne tikai ar vēlmi mazināt energoatkarību no Krievijas, ko pastāvīgi deklarē Varšava, bet arī ar vēlmi saglabāt vietējo elektroenerģijas ražotāju pozīcijas, kuri spiesti piedalīties valsts programmās ar mērķi glābt bankrotējušos ogļu ieguves uzņēmumus.

"Šos izdevumus viņiem nākas kaut kādā veidā kompensēt, un tas ir iespējams tikai situācijā, ja tiek ierobežota ārvalstu lētās elektroenerģijas piekļuve iekšzemes tirgū," — konstatēja Ņefedovs.

"Politiķi ir gatavi maksāt par tā saucamo enerģētisko drošību, tas ir, par elektroenerģijas un energonesēju importa diversifikāciju no savu iedzīvotāju — patērētāju naudas maka. Tieši tāpat kā uz energoietilpīgu ražotņu konkurētspējas samazināšanās rēķina," — viņš secināja.

Baltijas atomstacijas būvdarbi - Sputnik Latvija
Krievija izvērtē Baltijas AES būvdarbu atsākšanu

Baltijas AES būvdarbi Kaļiņingradas apgabalā sākās 2010. gadā ar perspektīvu piegādāt elektroenerģiju patērētājiem Krievijā un Eiropā. Taču 2013. gadā Baltijas valstis informēja par savu nodomu iziet no Krievijas vienotās energosistēmas un pārorientēties uz ES tirgu no 2016. gada. BAES projekts tika sākotnēji celts, rēķinoties ar to, ka Kaļiņingrada un Baltijas valstis strādā vienotā energosistēmā ar Krievijas ziemeļrietumu rajoniem, tāpēc tika pieņemts lēmums uz laiku apturēt būvdarbus.

Patlaban AES būvlaukums tiek turēts gatavībā operatīvai būvdarbu atsākšanai.

Ziņu lente
0