ASV joprojām sildās ar Krievijas gāzi

© REUTERS / Ilya Naymushin Automašīna uz ceļa. Foto no arhīva
Automašīna uz ceļa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Provalys, otrais tankkuģis ar sašķidrināto dabasgāzi no Krievijas, gatavojas doties uz ASV. Pie mērķa tam jāierodas aptuveni 15. februārī.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Neskatoties uz ilgstoši sankciju politiku, ASV noteikti nevēlas kļūt par "atsaldētu" valsti, tāpēc, ar vienu roku parakstot kārtējos sankciju dokumentus, ar otru izmanto gāzi no "aizliegtās" Krievijas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Tā tankkuģis Provalys iekraus Dinkerkā gāzi, kas iepriekš saņemta no Krievijas. Tankkuģis nogādās degvielu Jaunanglijā (ASV ziemeļaustumos) laikā, kad gāzes pieprasījums ir augstākais, ņemot vērā nepietiekamo slānekļa gāzes piegādi no citām ASV daļām.

Turcijas karogs - Sputnik Latvija
Kāpēc "Turcijas straume" ir svarīga Ankarai un satrauc ASV

Resurss Marine Traffic, kurš kontrolē kuģu pārvietošanos tiešsaistes režīmā, informē, ka pirmais tankkuģis ar sašķidrināto gāzi no Krievijas — Gaselys patlaban sasniedzis ASV krastus un stāv rindā pie ieejas Bostonas ostā.

Pirmā tankkuģa maršrutā notika aizķeršanās. Tam bija jāierodas ASV jau 20. janvārī, taču dienu iepriekš kuģis negaidot pagriezās un uzņēma kursu uz Spāniju. Vēlāk Francijas kompānija Engie paskaidroja, ka šie manevri veikti laikapstākļu dēļ.

Mediji informē, ka ASV iegādājušas gāzi Krievijā, kad gāzes cenas valsts austrumu piekrastē pieauga līdz 6300 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem. Izejvielu cena pieauga laikapstākļu rezultātā.

Krievijas gāze tiek piegādāta ASV projekta "Jamal SDG" ietvaros. Tas paredz sašķidrinātās gāzes ražošanas uzņēmuma celtniecību uz Južnotambeiskas atradnes bāzes. Tajā piedalās "Novatek" (50,1%), Ķīnas CNPC (20%) un Zīda ceļa fonds (9,9%), kā arī Francijas uzņēmums Total (20%).

Gāzes transporta kuģis ved pirmo SDG kravu uz Lietuvu - Sputnik Latvija
"Gazprom" informē, par kādām cenām Baltija un Polija pērk gāzi no ASV

Sākotnēji "Novatek" informēja, ka gāzes pirmā partija tiks nosūtīta uz Āziju — mediji norādīja, ka to, iespējams, iegādāsies Ķīnas uzņēmums CNPC. Piegādes norit, neskatoties uz to, ka amerikāņu sankcijas pret "Jamal SDG" ieviestas kopš 2014. gada.

ASV sankcijas tika ieviestas sakarā ar "Krievijas tiešu iesaistīšanos Ukrainas krīzē", taču National Grid Plc, jautāti par darījuma niansēm, pavēstīja, ka kompānija nekomentē piegādātājus, kuri izmanto tās infrastruktūru. Parasti ASV importē SDG no Trinidades un Tobago, taču pēc SDG eksporta sākuma no Meksikas līča, šī veida degvielas imports kopumā ir sarucis.

Ziņu lente
0