Politika

Čehijas prezidenta posteni ieņēmis "Putina draugs"

© AFP 2023 / Michal CizekUzvaru izcīnījis pašreizējais Čehijas prezidents Milošs Zēmans
Uzvaru izcīnījis pašreizējais Čehijas prezidents Milošs Zēmans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu feministu publiskā izģērbšanās nav kaitējusi Miloša Zēmana popularitātei – viņš no jauna kļuvis par Čehijas vadītāju.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Sestdien, 27. janvārī Čehijas Republikas Statistikas pārvalde publicēja prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus, vēsta Sputnik Igaunija. Vēlēšanās piedalījās 66,6% no gandrīs astoņiem ar pusi miljoniem reģistrēto vēlētāju.

Uzvaru izcīnījis pašreizējais Čehijas prezidents Milošs Zēmans — viņš saņēmis 51,35% vēlētāju balsu, viņu atbalstījuši 2,85 miljoni Čehijas pilsoņu. Miloša Zēmana inaugurācija notiks Prāgā, 2018. gada 8. martā.

Viņa sāncensis, bijušais Zinātņu akadēmijas priekšsēdētājs Jirži Dragošs saņemis 48,63% balsu.

Президент Чехии Милош Земан - Sputnik Latvija
Es esmu Putina aģents: Čehijas prezidents komentējis pārmetumus par pozitīvu attieksmi pret Krieviju

Pēc uzvaras Milošs Zēmans republikas televīzijā atgādināja, ka pirms pieciem gadiem viņa atbalstītāju skaits bija mazāks. "Tātad nākamos piecus gadus es strādāšu ar vēl stiprāku mandātu un solu nesagādāt vilšanos par savu darbību Čehijas Republikas pilsoņiem," — viņš pavēstīja.

Savukārt Jirži Dragošs norādīja, ka viņa sasniegto rezultātu nav iespējams nosaukt par zaudējumu. Tomēr viņš atzina sakāvi un apsveica savu konkurentu. "Es lepojos ar to, ka mēs ar savu dalību vēlēšanās pacēlām milzīgu enerģijas vilni. Esmu pārliecināts, ka šī enerģija nezudīs," — teica bijušais Čehijas ZA vadītājs

Vēlēšanu pirmajā kārtā Zēmans saņēma 39,1% balsu un izcīnīja uzvaru visos 13 republikas novados, taču vēlēšanas turpinājās otrajā kārtā, jo arī Jirži Dragošs saņēma pietiekami daudz balsu. Sākotnējie aprēķini liecināja, ka par Dragošu balsojuši apmēram 1,25 miljoni cilvēku, par Zēmanu — aptuveni 1,87 miljoni vēlētāju.

Pārējiem septiņiem prezidenta kandidātiem nākamajā kārtā iziet neizdevās — viņi saņēma no 0,5% līdz 10% balsu.

Nepareizo skatītāju priekšā izģērbušās

Čehijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā atgadījās amizants kuriozs, vēstīja čehu izdevums Vinegret. Tajā vainojamas politiski varen aktīvas kaimiņu Ukrainas pilsones, kuras pārdzīvoja, ka čehi varētu ievēlēt "Putina draugu". Piektdien, 26. janvārī ukraiņu kustība Femen organizēja Kijevā kartējo protesta akciju pret Čehijas prezidentu Milošu Zēmanu. Pie tam aktīviste Aleksandra Ņemčinova sajauca vēstniecības un izģērbās Slovākijas diplomātiskās pārstāvniecības priekšā, kas atrodas netālu no Čehijas vēstniecības.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Чехии М. Земаном - Sputnik Latvija
Čehija varētu kļūt par "Ziemeļu straumes 2" atbalstītāju

Aktīviste izģērbās līdz jostasvietai, paņēma rokā spieķi un nodemonstrēja uzrakstu "Zēmans — klibs monstrs". Pēc Femen pārstāvju ieceres, akcijai vajadzēja "atbiedēt saprātīgi domājošus čehus no kandidāta Zēmana".

"Zēmana uzvara ir Putina uzvara, bet Putina uzvara ir brīvās Čehijas nāve," — paziņoja kustības pārstāvji. Aktīvistes atzina, ka pie Slovākijas vēstniecības ieradušās kļūdas rezultātā — akciju bija iecerēts organizēt pie Čehijas diplomātiskās pārstāvniecības.

Acīmredzot tieši šīs ukraiņu feministu "traģiskās" kļūdas rezultātā Čehijas prezidenta posteni no jauna ieņēmis "Putina draugs".

Ziņu lente
0