Gērnsijas policija pastāstīja detaļas latvieša Mika Alpa lietā

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISПолиция Великобритании
Полиция Великобритании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz sociālajos tīklos izplatīto informāciju par latviešu UBA brīvprātīgā Mika Alpa mokošo nāvi, Gērnsijas policija pagaidām pat nevar ar pārliecību pateikt, ka viņš ir miris.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Britu Gērnsijas salas policija sarīkoja preses konferenci, kurā pastāstīja skaļās lietas detaļas par latvieša Mika Alpa, bijušā Ukrainas brīvprātīgo vienības (ekstrēmistisks grupējums, aizliegts Krievijā — red.)dalībnieka pazušanu.

Pagājušajā nedēļa policija paziņoja par to, ka atklājusi sadegušu mašīnu un cilvēka mirstīgās atliekas tajā, kā arī par to, ka lūdz palīdzību Gērnsijā dzīvojošā 33 gadus vecā latvieša Mika Alpa meklējumos, kurš pazuda pagājušajā pirmdienā.

Nākamajā dienā "Ukrainas Brīvprātīgo armija" (UBA) izplatīja Facebook paziņojumu par to, ka divu gadu garumā Alps bija bataljona brīvprātīgais, ka mašīna bija paredzēta bataljona vajadzībām, un ka Alpu spīdzināja, nogalināja un sadedzināja līķi kopā ar mašīnu.

Lai gan policija uzstāja neizteikt pāragrus secinājumus, ziņa par Alpa slepkavību tika izplatīta medijos un sociālajos tīklos. Daļā no šiem paziņojumiem viņu sauca par "lietuviešu brīvprātīgo".

Pirmdien Gērnsijas policija sarīkoja preses konferenci, kuras laikā izklāstīja sekojošos faktus:

— 8. janvārī policisti un ugunsdzēsēji atraduši sadegušu mašīnu, 10. janvārī eksperts-kriminologs apstiprinājis, ka tajā atrodas cilvēka mirstīgās atliekas;

— par Mika Alpa pazušanu policijai kļuva zināms 10. janvārī; — sadegusī mašīna bija reģistrēta uz Alpa vārda;

— tuvākajā laikā Gērnsijā ieradīsies eksperts no Lielbritānijas un veiks atrasto atlieku analīzi. Viņš nespēs noteikt mirušā personu, taču, iespējams, nosauks viņa nāves iemeslu. Ekspertīze aizņems apmēram divas nedēļas, personas noskaidrošanai būs nepieciešama papildus izmeklēšana;

— policijas rīcībā ir kāda vēstule, kuru, kā tiek uzskatīts, uzrakstījis Alps. Lai apstiprinātu vai noraidītu vēstules autoru, būs nepieciešama vēl viena ekspertīze, kas arī aizņems dažas nedēļas;

— policijai zināms par Alpa sakariem ar ukraiņu radikālajiem spēkiem un antikrieviskajiem spēkiem, taču, ņemot vērā, ka līdz šim patiesi nav zināms, vai viņš ir dzīvs vai miris, konkrētu pierādījumu tam, ka viņa darbība Ukrainā ir kaut kādā veidā saistīta ar sadegušo mašīnu, arī nav.

Noslēgumā policijas pārstāvis vēlreiz palūdza medijus un sociālo tīklu lietotājus neizteikt priekšlaicīgus secinājumus.

Ziņu lente
0